Zajednički izlet udruga osoba s invaliditetom s područja Grada Pazina

2Članovi Poludnevnog boravka osoba s intelektualnim teškoćama, Društva tjelesnih invalida i Udruge gluhih i nagluhih – udruga osoba s invaliditetoms područja Grada Pazina, njih 60-ak,protekli su sunčani vikend boravili na izletu u Zadru.

Cilj ovog putovanja bilo je međusobno povezivanje i druženje osoba s invaliditetom u ugodnom i ležernom ozračju, njihovo aktivno participiranje u životu zajednice, s nakanom da svatko od njih, uz osnovne, može ispuniti i ostale potrebe: potrebu za zabavom, putovanjem i širenjem vlastitih horizonta. Za neke od njih ovo je bio poseban doživljaj, budući da do tada nisu imali iskustvo putovanja osim u okviru istarskog poluotoka.

Izlet je plod humanitarne akcije Lionscluba Poreč – ogranka Pazin u suradnji s pazinskim Sindikatom umirovljenika, koji su prikupili sredstva za organizaciju izleta, dok je smještaj za članove Poludnevnog boravka i svoje nekadašnje članova smještene u organizirano stanovanje Centra za inkluziju i podršku u zajednici Pula podmirio bivši Klub osoba s intelektualnim teškoćama Pazin, sredstvima skupljenim donacijama i prodajom na Uskršnjem i Božićnom štandu na Trgu slobode.
Članovi DTI- a su,osim autobusom, do Zadra stigli i kombijem koji je preveo osobe s težim tjelesnim invaliditetom.

Uz Zadar, izletnici su posjetili tisućljetni grad Nin te njegove znamenitosti: crkvicu Svetog Križa, Rimski hram i Višeslavovu krstionicu. Preko Masleničkog mosta, stigli su do Zadra.
Zadar ih je privukao svojim starinama, a pogotovo crkvom sv. Donata i znamenitimmorskim orguljama, gdje su uživali u zvucima koje je proizvelo 35 cijevi.Instalaciju Pozdrav suncu vidjeli su i navečer i ujutro, a boje u večernjim satima, te toplina u jutarnjim pružile su im nezaboravan doživljaj.
Uz šetnju i razgledavanjearheoloških ostavština po Zadru, u ugodnom druženju proveli su vrijeme članovi s područja Pazinštine do povratka.

Pozitivno raspoloženje, odlična atmosfera i pjesma, pratilisu izletnike, kako u samom Zadru, tako i u autobusu na povratku do Pazina. Na ovom prekrasno organiziranom izletu vidjeli sui doživjeli mnogo, sklopili neka nova poznanstva i uživali u zajedničkom druženju.

Ovo je prva zajednička akcija osoba s različitim vrstama invaliditeta na području Pazinštine s tendencijom da se nastavi njihovo međusobno umrežavanje i suradnja na polju integracije u lokalnu zajednicu te s ciljem pružanja jednakih životnih mogućnosti.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.