Zajedničkim promišljanjem u sklopu EU projekta I_Archeo.S. Pazin je osmislio nove tematske turističke itinerare

U Gradu Pazinu od 9. do 11. srpnja održane su radionice koje su po drugi put okupile sve zainteresirane dionike s područja Grada Pazina i bliže okolice. Kao ključni dio EU projekta I-Archeo.S cilj im je stvaranje jedinstvenog turističkog itinerara i javno privatnog klastera.

Na radionicama u lipnju i srpnju sudjelovalo je 30-tak različitih aktera koji su se odazvali na Javni poziv Grada Pazina namijenjen gospodarskim subjektima, javnim ustanovama, udrugama i agencija u sektorima održivi turizam, upravljanje prirodnom i kulturnom baštinom, točnije ustanovama kao što su muzeji, knjižnice i turističke zajednice; organizatorima evenata te gospodarskim subjektima različitih profila poput turističkih agencija, ugostitelja, pružatelja smještaja, turističkih vodiča, lokalnih proizvođači vina, meda, suvenira i drugih proizvoda, kao i ostali koji svojim aktivnostima mogu biti dio turističke ponude.

Radionice su trajale tri dana tijekom kojih su dionici na temelju definiranih snaga i posebnosti Pazina kao destinacije osmislili četiri tematska turistička itinerara. U svojem su radu vođeni idejom stvaranja konkretne, održive, međusobno povezane i vidljive odnosno prepoznatljive ponude, pri čemu će svaki posjetitelj prema vlastitim interesima i raspoloživom vremenu moći kreirati svoj idealan boravak u Pazinu. Dionici su razmatrali okvire Pazina kao destinacije, artikulirane su, pored vrijedne prirodne i kulturne baštine, sve njegove vrijednosti i posebnosti, od zimske atmosfere obgrljene maglom do brojnih iskustvenih mogućnosti kao što su radionice izrade cukerančića ili domaće tjestenine te iznimnom gastro – doživljajnom ponudom. Također su određene i ciljne skupine prema kojima će se projekt usmjeriti, a to su individualni gosti, stariji i mlađi parovi te obitelji.

Prvi dan radionice, nakon kratkog uvodnog sažetka dosadašnjeg napretka projekta, proveden je interaktivni dio u kojem su svi dionici predlagali svoje specifične ponude i ideje vezane za osmišljavanje turističkih itinerara.
Drugi dan je prezentirana mobilna aplikacija koja će okupiti sve dionike, ne samo s područja Grada Pazina već i s područja partnerskih organizacija. Mobilna aplikacija nudit će korisnicima više opcija za kreiranje vlastitog itinerara prema svojim afinitetima. Svaki će itinerar biti prikazan promotivnim videom, a svaki će dionik bit predstavljen kratkim opisom na hrvatskom i engleskom jeziku, fotografijama i svim nužnim informacijama za posjetitelje.

Iznimno važan dio radionica bilo je i definiranje Sustava kvalitete, odnosno nužnih uvjeta za ulazak u javno privatni klaster. Neki od preduvjeta ulaska je, kako su se dionici složili, da se usluga itinerara mora nuditi na području grada Pazina, da dionik mora biti online prisutan, da mora poznavati engleski jezik, ali i da doživljaj koji se nudi mora biti u skladu s definiranim temama itinerara.

Treći dan radionica predstavljeni su postignuti zaključci, točnije četiri turistička itinerara do kojih se došlo interakcijom svih prisutnih dionika. Osmišljen je jedan „zimski itinerar“ za posjetitelje između listopada i ožujka čiji je koncept edutainment i obilazak gradom Pazinom u jedinstvenoj atmosferi grada magle. Drugi itinerar obuhvaća mjesece između travnja i listopada, a cilj mu je otkriti, osjetiti i iskusiti ono neotkriveno u gradu Pazinu, bilo šetnjom, radionicama ili vođenim turama po gradu. Treći itinerar pokriva isto vremensko razdoblje no fokusira se na gastro doživljaj s naglaskom na upoznavanje tradicionalnih načina izrade autentičnih i lokalnih specijaliteta. Posljednji, četvrti itinerar predviđen je za ljetne mjesece i namijenjen je svim avanturistima, nemirnog duha željnima aktivnog odmora na otvorenom.

Sudionici radionica koji za to iskažu interes te imaju zadovoljene uvjete definirane Sustavom kvalitete, sporazumom će se udružiti u javno privatni klaster kojim će se međusobno obvezati na suradnju i pružanje usluge u sklopu nekog od odabranih itinerara.

U narednim će mjesecima Grad Pazin zajedno s članovima klastera intenzivno raditi na uspostavi definiranih itinerara. Novi turistički proizvod u obliku tematskog itinerara bit će predstavljen tour operaterima u veljači 2019. godine. Zahvaljujući I_Archeo.S.-u gost će pomoću alata razvijenih u sklopu projekta moći lakše uploviti u kulturu i svakodnevicu zajednice koju posjećuje, upoznati je te naposljetku i zavoljeti.

U siječnju ove godine započeo je europski projekt I-Archeo.S. vrijedan 1.176.243 eura koji uključuje šest partnera, regiju Abruzzo, Teatro Marche iz Ancone i Teatro Pubblico Pugliese iz Italije i Grad Pazin, Pučko otvoreno učilište Poreč te Grad Crikvenicu iz Hrvatske.
Svih šest partnera obvezalo se raditi na valorizaciji prirodne i kulturne baštine s ciljem stvaranja konkretnog, inovativnog, trajnog i održivog turističkog proizvoda. Pored ostalog, cilj projekta je razmišljati izvan okvira turističke sezone gdje će partneri razviti integrirani sustav usluga uglavnom usmjeren na prirodnu i kulturnu baštinu.

pazin.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.