Zajedno nakon 50 godina

12.6. U PAZINSKOM KOLEGIJU OKUPILI SU SE NEKADAŠNJI ĐACI/MATURANTI PAZINSKOG SJEMENIŠTA I OBILJEŽILI 50. GODIŠNJICU MATURE

Pred pola stoljeća, 1967. godine, promovirao je u maturante 36 đaka, tadašnji vri ravnatelj, ujedno poznati velikan Pazina, Istre i Hrvatske, Dr. Božo Milanović.

Đaci koji su u Pazin došli 1963. god. , nakon završene osnovne škole iz svih krajeva bivše države, iz Hrvatske, Slovenije, BIH, Crne gore, Kosova, hrvatske narodnosti, slovenske i albanske! Iz Istre (srednja Istra) bilo je 11 đaka. Iz naše generacije 13 je svećenika, među njima i nadbiskup riječki Dr. Ivan Devčić. Generacija je dala tri doktora znanosti, 23. su završili fakultet i djelovali u  najrazličitijim područjima života; filozofiji, medicini, književnosti, umjetnosti, medijima, turizmu, poduzetništvu, trgovini, osiguranju, špediciji, politici…razasuti po čitavom svijetu, od Kanade, preko europskih zemalja (Nizozemske, Francuske, Austrije, Italije, Slovenije, naravno Hrvatske) do Australije.

Iako različiti po porijeklu, profesijama, narodnosti, jeziku, običajima, načinu razmišljanja….i nakon 50 godina osjeća se veliko zajedništvo, uvažavanje i međusobno prijateljstvo. Svatko tko je mogao doći bio je dobrodošao, rado viđen. Svi su se sa svima međusobno izgrlili neki i prvi puta nakon 50 godina! S velikim zadovoljstvom sjetili smo se đačkih dana, brojnih anegdota, zgoda i nezgoda, događanja iz tog vremena. Tiuna Prekpalaj, iz Uroševca (Kosovo) priča kako je dolazeći u Pazin putovao  vlakom 3 dana, sjeća se prvog dolaska;  od umora skinuo je cipele i zaspao, probudio ga je snažni povik konduktera PAZIN!!! u 5 sati u jutro.  Iskočio je iz vlaka s koferom, a cipele su ostale u vlaku! Došao je u čarapama u sjemenište. Gotovo je nevjerojatno s koliko ljubavi prema svemu što su u Pazin primili govore ti danas 70 godišnjaci. Potpuno jedinstveni u jednom da su vrednote koje smo primili u kući Dobrile i Milanovića, bile istinsko bogatstvo koje su odredile naš budući život i djelovanje! Zato smo s velikim poštovanjem u pazinskom Parku velikana položili cvijeće i zapalili svijeće pred bistama Dobrile i Milanovića, uz primjereno prigodno slovo nadbiskupa Devčića o dvici velikana i njihovoj ulozi u životu Crkve i društva.

Za tu prigodu postavljena je i izložba o generaciji 67′ o đačkom životu, izletima, šetnjama, sportskim aktivnostima, priredbama i godišnjicama koje smo obilježili, a svakom maturantu podijeljena je za uspomenu knjiga 50 GODINA PAZINSKOG SJEMENIŠTA.

Obilježavanje godišnjice započeli smo okupljeni oko našeg biskupa u miru mos. Ivana Milovana koji je predvodio misu zahvale u kojoj smo se sjetili svih poglavara profesora i  svih pokojnih kolega, sa završnom pjesmom „Tebe Boga hvalimo“!

Slijedila je prozivka razrednika, kojeg je zamijenio naš nekadašnji prefekt i profesor tjelesnog velč. Rudolf Koraca. Sjetili smo se svakog kolege poimence, i onih koji nisu mogli biti prisutni.

Svečani dio programa bio je usmjeren na evociranje uspomena na đačko doba, a odvijao se uglavnom u vlastitoj izvedbi kroz satove;

Hrvatskog: – Smrt smajl-age..recitiralo 6 kolega, (Gregorović, Mališa, Franolić,Načinović,Zeba, Rovis i Anđelić),Tomislav Milohanić-Slavić istarski pjesnik i knjževnik, recitirao je svoje pjesme majci i ocu te pjesmu Roženice Mate Balote popraćeno zvukom roženica.

Slovenskog; – Soču S. Gregorčića i Gren v hribe , vlastitu pjesmu, recitirao je kolega Vinko Kiler. Kolege slovenci zapjevali su narodnu pjesmu Star sam dvajset let,

Albanskog: -po jednu narodnu pjesmu zapjevali su kolege Albanci (Tuna i Franjo) uz narodni instrument,

Latinskog/grčkog. Prekpalaj Tuna govorio je napamet po sjećanju Ovidjeve pjesme i početak evanđelja na grčkom, a svaki kolega je rekao po jednu latinsku izreku koje se sjeća.

Slijedila su dva sjećanja na sjemenišni život;

Prvo je biskup Milovan iznio vrlo dojmljivo kako je uopće sjemenište nastalo i počelo s djelovanjem u iznimno teškim materijalnim uvjetima, bolje rečeno, u posvemašnjoj poratnoj neimaštini, a također i u ideološki izuzetno nesklonim vremenima. Spomenuo je zaslužna imena koja su nezaobilazna kad je u pitanju priča o sjemeništu, od Dobrile kao idejnog začetnika, preko Krčkog biskupa Mahnića, Milanovića, biskupa Pavlišića, Jurce…..Znakovito da su u samim početcima sudjelovali uz ljude istarske Crkve također krčka Crkva i Slovenci, upravo su i ti krajevi imali najviše i koristi od sjemeništa.

Potom, dirljivi video, isječak iz izvrsnog filma o obitelji Krajcar „Kristu vjerni“, točnije, dokumentirano svjedočanstvo vel. Atilje Krajcara, koji je kad je odslužio vojni rok u Prizrenu na dan kad je trebao ići kući, bačen u samicu u Nišu, cijele noći maltretiran ispitivanjima, a danju bez spavanja. Prijećeno mu je zatvorom  od 10 g, a ako bude surađivao mogao je ići kući praktički odmah. Sve je okončao vojni sud, na montiranom procesu, dobio je 3 god. strogog zatvora, kao neprijatelj i zločinac koji je radio „protiv naroda i države“, što je odrobijao u dan!

Za kraj programa, molitva kroz glazbu, Ave Marija od Schuberta, izvela ju je entuzijastica na violini Alisa Šepić!

Nakon zajedničkog ručka, na kojem su se izredali brojni govornici, od kolege biskupa Devčića, pa Ljuljđuraja, Zeba, Rovis, Koren i dr. posjetili smo Muzej u Kaštelu i Državni arhiv te na koncu primio nas je u Gradskoj vijećnici gradonačelnik Pazina Renato Krulčić sa suradnicima te nas upoznao s trenutnim stanjem i aktivnostima u Gradu kao i s planovima za budućnost. U ime kolega pozdravio ga je potpisnik ovih redaka dajući osobnu iskaznicu generacije i zahvalivši se Pazinu za sve što nam je u ono vrijeme pružio, uz napomenu da se je Sjemenište i odužilo Pazinu, što je možda nedovoljno poznato, kroz 50-tak bivših đaka koji su djelovali u Pazinu, na stručnim i odgovornim funkcijama; kao direktori firmi (Kamen, Istraplastika, Istratisak, Radio Pazin…) ravnatelji (Gimnazije, Kolegija, Arhiva, Doma zdravlja, Finacijske policije, Porezne uprave….), u Gradskoj upravi (predsjednik Općine, predsjednik Izvršnog vijeća, pročelnici, vijećnici…), liječnici, profesori, bankari, finacijski stručnjaci, komercijalisti… Za kraj uz dobre želje Pazinu i Gradonačelniku, maturanti 67′ poručili su; iako 50 godina razasuti po svijetu nosimo Pazin duboko u nama u našim temeljima, vjerujemo i želimo  da i Pazin pamti crvenu zgradu!

Stanko Mališa

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.