Zakoni iznad zakona: dokaz da Hrvatska kao pravna država više ne postoji

middle_finger-704922.jpgPredsjednik Europske banke za obnovu i razvoj Thomas Mirow ekskluzivno je za HTV potvrdio da se hrvatski zaposlenici te banke ne trebaju odazivati pozivima naših istražnih tijela. Ta se priča aktualizirala tijekom istrage o kupnji autobusa u Velikoj Gorici, kada su iz banke poručili USKOK-u: Naši vam se zaposlenici ne smiju odazvati na razgovor.

Postoje vrlo jasni propisi prema kojima zaposlenici imaju imunitet. Ali mi smo spremni dati doprinos i objašnjenje te dovesti transparentnost na najviši mogući stupanj. Dakle, nije sporno da mi želimo pridonijeti razrješavanju stvari, samo je riječ o pravnom pitanju imuniteta naših zaposlenika, rekao je Mirow za HTV.

USKOK je nedavno počeo istragu o kupnji 46 autobusa vrijednih oko 100 milijuna kuna za Veliku Goricu. USKOK sumnja da je tadašnji gradonačelnik Tonino Picula zloupotrijebio svoj položaj te sa Zagrebačkim holdingom i EBRD-om potpisao štetan ugovor. Navodno se složio s mogućnošću da EBRD, u slučaju financijskih problema, može plijeniti gradsku imovinu. U vezi s tim na razgovor je pozvan Davor Inđić, direktor sektora u EBRD-u.

Inače, Mirow je danas bio gost Banskih dvora. S premijerkom Jadrankom Kosor razgovarao je o godišnjoj skupštini banke koja će se sljedeće godine održati u Zagrebu. Na sastanku u Banskim dvorima bili su i potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker te ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković.

Hrt.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.