Zanimljiv vikend u “općini istarskog pršuta”

2Osmi Internacionalni sajam pršuta održat će se u Tinjanu predstojeću subotu i nedjelju, 18. i 19. listopada. Očekuje se nastup više od trideset proizvođača pršuta iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Italije, Austrije, Španjolske i Slovenije, a u sklopu sajma predstavit će se i Klaster hrvatskog pršuta, koji okuplja sve proizvođače svih tipova pršuta u zemlji, te Svinjogojski klaster CroPig, koji će ponuditi proizvodnju svinja i za istarske pršute.

Poseban prostor ekološkoj hrani

Uz pršute, na sajmu će se predstaviti i ostali suhomesnati proizvodi, kao i sirevi, vina, rakije i drugi autohtoni proizvodi, a poseban prostor namijenjen je i ekološkim proizvođačima.

Tinjan se 2006. godine proglasio “općinom istarskog pršuta”, budući da je na ovom području otvorena polovica od tada registriranih pršutana u Istarskoj županiji, pa je organizacija sajma bila ne samo logičan korak u nastavku stvaranja imidža općine Tinjan kao kraja u kojem se njeguju izvorne istarske delicije, već i doprinos procesu zaštite istarskog pršuta prema najprije hrvatskim, a zatim i europskim propisima. Zahvaljujući Udruzi proizvođača istarskog pršuta i potpori Istarske županije, istarski je pršut postao prvi hrvatski prehrambeni proizvod uopće koji je dobio zakonsku zaštitu oznakom izvornosti, a pri kraju je postupak njegove zaštite također oznakom izvornosti za područje cijele Europske unije.

Desetak istarskih proizvođača

Tako se istarski pršut, danas čuven ne samo po tradicionalnoj kvaliteti već i po institucionalno priznatom ugledu, na tinjanskom ISAP-u može kušati na štandovima desetak registriranih istarskih proizvođača, ali i uspoređivati s pršutima iz ostalih hrvatskih i mediteranskih regija. U vrijeme ISAP-a u Tinjan se slije i po dvadesetak tisuća ljudi, što je petnaestak puta više nego što čitava općina ima stanovnika!

Zabavni program traje tri dana

Sajam se svečano otvara u subotu 18. listopada u 11 sati, kada će se proglasiti i najbolji pršuti u tri kategorije. Pokrovitelji ISAP-a su Istarska županija, Predsjednik Republike Hrvatske, Ministarstvo turizma, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo gospodarstva, a organizatori su mu općina Tinjan, LAG “Središnja Istra” i Udruga proizvođača istarskog pršuta. Tijekom dva sajamska dana organizira se i niz pratećih edukativnih, rekreativnih, te kulturnih i zabavnih programa. U subotu u 9 sati ujutro počinje svjetsko prvenstvo u pljočkanju, u 10 starta pješački pohod Stazom suhozida a u 10 rekreativna biciklijada, dok će se u nedjelju u 15 sati održati turnir u potezanju konopa. Tradicionalna izložba kosira otvara se u subotu u 10 sati, a istog će dana poslijepodne od 14 do 18 sati u prostoru tinjanskog Doma mladih biti održavana predavanja o poljoprivrednim temama. Za nedjelju poslijepodne planira se održavanje prvog natjecanja rezača pršuta, a istog dana u 19 sati birat će se također po prvi put “kraljica pršuta”.

Dok sam ISAP traje dva dana, zabavni programi protegnuti su na tri dana jer naime već u petak navečer u 21 sat u sajamskom šatoru nastupa Neda Ukraden, u subotu će zvijezda koncertne večeri biti Maja Šuput, a u nedjelju Mladen Grdović. U vrijeme održavanja sajma posjetitelje će zabavljati i Replay band, Ribalta Band, Kvintet barique, DJ Hoki, Fenix band, Provin band, Magnolija, Tu i tamo bend i Acord band te etno grupa Veja koja nastupa u nedjelju u 17 sati.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.