Zanimljiva izložba u Spomen domu o svestranoj osobi – Saši Šantelu

Saša ŠantelUkoliko ne znate tko je bio Saša Šantel, dođite do 28. studenog u hol Spomen doma gdje je postavljena izložba o njemu. To je svojevrstan hommage Slovencu iz Gorice koji je ostavio neizbrisiv trag u povijesti Pazina od 1907. do 1918. godine, kada je u carsko-kraljevskoj velikoj državnoj gimnaziji predavao crtanje, kaligrafiju, matematiku, pjevanje, opisnu geometriju i gimnastiku.

Nije bio samo omiljeni profesor, već i vrlo zanimljiva i svestrana osoba. Bavio se slikarstvom, grafikom, fotografijom, ali i glazbom. Ostavio je iza sebe značajan glazbeni opus te je početkom prošlog stoljeća u srcu Istre organizirao brojna događanja.
Izložba je postavljena povodom 100. obljetnice dolaska prof. Šantela u Pazin. Organizirali su je Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile, Pučko otvoreno učilište – Muzej grada Pazina i kulturno društvo Glasbena matica iz Ljubljane, a pripremila Marija Ivetić, kustosica pazinskog muzeja, uz pomoć Narodne galerije, Mestnog muzeja i Slovenskog etnografskog muzeja iz Ljubljane, Državnog arhiva iz Pazina te ovdašnjeg gradskog muzeja i Gimnazije Jurja Dobrile, te privatnih zbirki.
Izložbu u Spomen domu »nadgleda« i sam Saša Šantel s autoportreta, tu je i njegov radni stol s fotografijom supruge Ružice. U vitrinama su izloženi njegovi osobni predmeti – crni cilindar, naočale, dalekozor, crtaći pribor, boje i štafelaj, ali i notni zapisi, violina koju je svirao i gramofonske ploče čiji je zapis presnimljen na CD i pušten na otvorenju izložbe. Ima niz fotografija, pa tako i ona Šantelove obitelji sa suprugom Ružicom i djecom Dušicom, Vojom i Bojanom, pa čak i ona sluškinje, ali i onih s učenicima i drugim profesorima te s đačkih nastupa.
Izložene su i njegove ilustracije, a posebno treba izdvojiti one izrađene na nagovor Vladimira Nazora za pripovijetku »Veli Jože«. »Radili smo usporedno. Teme mi je sam odredio. Kada bi napisao odlomak, bio bi gotov i odgovarajući crtež, i tako smo nastavili dok sve nije bilo gotovo«, zapisao je Šantel o načinu rada. Nazorova pripovijetka s 28 Šantelovih ilustracija objavljena je 1908. godine u Ljubljani u nakladi Matice slovenske kao treći svezak Hrvatske knjižnice s posebnim uvodnikom posvećenim Istri.
Zahvaljujući Šantelu povijest slovenske grafike nastajala je i u Pazinu gdje je on izradio prve slovenske višebojne drvoreze. »Ulaz u pazinsko groblje« iz 1911., koji se čuva u Narodnoj galeriji u Ljubljani, također je izložen na pazinskoj izložbi kao i dio ilustracija za »Velog Jožu«.
Zanimljiva izložba o svestranoj osobi koju vrijedi pogledati.

Glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.