Započela ljetna škola fotografije

FotografPedeset ljubitelja fotografije iz čitave Istre i s riječkog područja počelo je jučer s radom u jednotjednoj Ljetnoj školi fotografije. Sjedište im je u Društvenom domu u Svetom Martinu, a praktičan rad odradivat će na terenu u Buzetu i okolici, području koje osigurava raznolikost potrebnu u gotovo svim vrstama fotografije. Novi projekt Foto kluba “Pazin” organizacijski podržavaju buzetska Turistička zajednica i Grad Buzet. Prvi istarski projekt takve vrste izazvao je neočekivano velik interes.

– Iznenadio nas je takav interes. Prijavilo se čak 145 zainteresiranih, bilo ih je i iz Mostara, Tomislavgrada, Osijeka i Ljubljane, no zbog tehničkih uvjeta morali smo ograničiti broj polaznika na pedeset. Najviše ih je iz Buzeta i Pazina, a ima ih i iz Pule, Fažane, Rijeke i Zagreba, rekao je Aljoša Anzur, predsjednik Foto kluba “Pazin”. Voditelji projekta su Ronald Gubić iz Boruta i Nerio Belić iz Umaga. Prvog radnog dana sudionike škole pozdravio je gradonačelnik Valter Flego. Direktorica TZ-a Nada Prodan Mraković istaknula je da će svi polaznici biti promotori Buzeštine, a fotografije s buzetskim motivima ostat će u fundusu TZ-a.

Projekt je podržao i predsjednik Hrvatske udruge fotografa Marko Zirdum. Izrazio je zadovoljstvo brojnošću polaznika i rekao im da su svojim odazivom posramili Zagreb. Za Ljetnu školu fotografije pripremljen je sveobuhvatni program brzog učenja koji se, iako nudi i teorijsku podlogu, temelji na praktičnom radu. Predvidena je edukacija iz jedanaest tematskih cjelina – od rada s modelima do noćne fotografije, ispravnog kadriranja pejzaža, koncertne ili sportske fotografije.

Fotografija je skup hobi, modifikatori svjetla, kao i sva ostala oprema, ponekad koštaju više i od samog aparata pa su u Ljetnoj školi fotografije predvidjeli “uradi sam” radionice, na kojima će pokazati polaznicima kako da opremu sami naprave od lako dostupnih i jeftinih materijala.

Foto klub “Pazin” financira se sam. Cijena po polazniku je 200 kuna za tjedan dana, uključujući smještaj i hranu, dok je za učenike i studente ona upola manja. Iz tih sredstava pokrit će se osnovni troškovi održavanja tečaja, a sve ostalo pokušat će se financirati sponzorstvima. Za smještaj je na raspolaganju zajednička spavaonica u pivnici Buzetske pivovare i vanjski kamp u blizini.

Glas Istre

5 komentara na “Započela ljetna škola fotografije”

 1. s napisao:

  Ovo je sramota za Pazin, da Pazinci to organiziraju u Buzetu jer Gubić, Belić i Anzur su ipak Pazinci, a ne u Pazinu je stvar da se zapitamo tko, kako i kamo vodi našu kulturu. Sramite se pazinski takozvani kulturnjaci koji se brinete samo za svoje guze

  1. Nerio napisao:

   Viva!

   Bilo bi lipo da se i potpišeš, kad već pišeš svoj komentar.
   Pravo da ti rečen iz njega se neda zaključiti na koga misliš; “Sramite se pazinski takozvani kulturnjaci”, na nas kao organizatore ili na nekog drugog, pa bi bilo ljepo da se izjasniš i naravno potpišeš svojim imenom komentar.

  2. h napisao:

   Aljoša Anzur, predsjednik Foto kluba “Pazin” živi u Pazinu. Voditelji projekta su Ronald Gubić iz Boruta (općina cerovlje) i Nerio Belić iz Umaga, to ča su oni pazinci ne znači da žive u pazinu, možda im je Buzet na pola puta:) Uostalom ki in brani da to organiziraju u Pazinu?

 2. Nikola1990 napisao:

  Koliko znam, od nadležnih u Pazinu ni bilo interesa za to.

  1. fotosinteza napisao:

   a ča su tražili, mislim točno?

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.