Započeo 16. festival plesa i neverbalnog kazališta u Svetvinčentu

savicenta_neverbalno_kazaliste_ples_2015Unatoč nimalo lakim vremenima za umjetnost, Savičenta ta četiri dana krajem srpnja živi za umjetnost, pretvarajući se u vibrantnu plesnu meku. Šesnaesti festival plesa i neverbalnog kazališta u Savičenti počeo je u petak navečer u vrlo lijepoj atmosferi. Ova manifestacija razvila se u referentno mjesto izvedbenih umjetnosti i nezaobilaznu festivalsku destinaciju.

Unatoč nimalo lakim vremenima za umjetnost, Savičenta ta četiri dana krajem srpnja živi za umjetnost, pretvarajući se u vibrantnu plesnu meku.

Predstava koja je otvorila ovogodišnji festival bila je “Morgan and Freeman”, koju je izveo Ferenc Feher iz Mađarske. U trajanju od 45 minuta ovaj je autor i izvođač pokazao nevjerojatnu snagu, spretnost i izdržljivost, vještine svojstvene teatru lutaka i marioneta, plesa, neverbalnog izričaja.

Izvedba, lišena neke konkretnije naracije, donosi ples, preciznije ludi ples s lutkom, oživljenim čovječuljkom koji je malo zloban i koji se ne ponaša baš prijateljski. Ta živahna, a pomalo i pakostna lutka stalno traži razlog za zanovijetanje uživajući u tome. Upravo je to najkraći rezime onoga što je publika mogla vidjeti na samome otvaranju festivala, a tu je dakako bio lutkov prijatelj zec.

Ferenc Feher iskusan je i uspješan samouki plesač i koreograf, a njegov stil jedinstvena je ekspresivna kombinacija slobodnog plesa i borilačkih vještina. Ova je predstava gostovala na brojnim festivalima te osvojila nagrade i priznanja.

Sugestivni i nadahnuti bili su izvrsni plesači iz Španjolsle, koji su pokazali nevjerojatnu uvježbanost i uigranost u predstavi “Time takes the time time takes”.

To je dinamičan fizički razgovor kroz ponavljanje pokreta i lajtmotiv njihala koji utjelovljuje mehanizme za mjerenje vremena i prostora. Možemo to definirati i kao svojevrsni perpetuum mobile,gdje vrijeme postaje kontinuum.

Oda je to ritmu i muzikalnost pokreta. Poetsko očitovanje, tjelesna i duhovna vježba – sve to može biti ova nadahnuta izvedba gdje napori, kao niti koncentracija izvođača ne usporavaju tempo niti na trenutak. Svi plesači djeluju maksimalno uigrano, s odnjegovanim ekspresivnim pristupom i scenskim nastupom. Guy Nader i Maria Campos osnovali su ovu skupinu 2006. u Barceloni, a Libanonac i Španjolka surađivali su i ranije na brojnim projektima i međunarodnim festivalima. Imaju bogati školski i stvaralački put, što je rezultiralo uspješnim predstavama.

glasistre.hr

© iPazin.net portal 2001. - 2024.