Započeo dvogodišnji mandat Hrvatske u Vijeću sigurnosti

Vijeće sigurnosti Od 1. siječnja počeo je dvogodišnji mandat Hrvatske kao nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a koji će, uz dovršetak pristupnih pregovora s Europskom unijom, obilježiti multilateralni aspekt hrvatske vanjske politike u novoj godini.

Uz Hrvatsku, nove nestalne članice Vijeća sigurnosti u mandatu 2008./09. od danas su i Libija, Vijetnam, Kostarika i Burkina Faso. One će zamijeniti Slovačku, Kongo, Ganu, Peru i Katar. Belgija, Italija, Indonezija, Južnoafrička Republika i Panama ostaju u 15-članom Vijeću sigurnosti do kraja 2008. godine. Pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a s pravom veta su SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina.

Predsjedanje Vijećem rotira se mjesečno, prema abecednom redu. U siječnju predsjeda Libija, jedna od pet novih članica, a Hrvatska bi trebala predsjedati u drugoj polovici 2009. godine.

U sklopu priprema za ulazak Hrvatske u Vijeće sigurnosti obavljeni su i razgovori o hrvatskom preuzimanju predsjedanja Protuterorističkim odborom Vijeća, jednim od triju ‘ad hoc’ odbora osnovanim radi praćenja provedbe rezolucije 1373 iz 2001. godine. Ta rezolucija sadržava paket mjera za suzbijanje terorističkih aktivnosti, koje trebaju provoditi sve zemlje članice UN-a. Odluka da se Hrvatskoj povjeri vođenje tog važnog odbora ocijenjena je velikim priznanjem, a njezino potvrđivanje očekuje se na jednoj od prvih sjednica Vijeća sigurnosti u siječnju.

Tportal.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.