Započinje adaptacija zgrade nekadašnjeg đačkog doma u vojarni u Društveni centar Veli Jože u Pazinu

2Potpisom Ugovora o izvođenju radova između tvrtke Vladimir Gortan i Grada Pazina započinju građevinski radovi na adaptaciji zgrade nekadašnjeg đačkog doma u vojarni u Društveni centar “Veli Jože” u Pazinu.

Radove vrijedne 283.726,88 kuna izvodit će navedena pazinska tvrtka, uz stručni nadzor Milana Krajcara iz tvrtke Učka konzalting iz Pazina. Centar će se urediti na način da dio čine prostorije namijenjene za provođenje aktivnosti organizacija civilnog društva (OCD) ali i ostalih zainteresiranih subjekata – građana i institucija, dok će dio biti prenamijenjen u smještajne kapacitete za korisnike tih aktivnosti, ali i studente Veleučilišta u Rijeci. Druga faza odvijat će se od lipnja do prosinca 2013. godine, a uključuje konkretne aktivnosti provedbe projekta. Cijeli projekt financiran je od strane Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, Veleučilišta u Rijeci i Grada Pazina.

pazin.hr

11 komentara na “Započinje adaptacija zgrade nekadašnjeg đačkog doma u vojarni u Društveni centar Veli Jože u Pazinu”

 1. hostel napisao:

  Zar to nije trebao biti ljeti hostel, a tijekom godine studentski dom? Otkud sad te promjene WTF Društveni centar! kao da ih nemamo dovoljno… palac dole i to jako dole

 2. penzić napisao:

  Dom za stare i nemoćne bi trebala biti namjena tog objekta. Na rubnom je dijelu urbane sredine. Dvorište – šetališni prostor uz zgradu, bolničke usluge u blizini.
  Ideja o gradnji takvog objekta na Lovrinu je promišljanje o smještaju u geto.

  1. Istina napisao:

   Odmah nakon što je HV definitivno napustila vojarnu, još negdje 2003. ili 2004. vrlo se je ozbiljno razgovaralo o preuređenju tog prostora u Dom umirovljenika. Ideja je bila prisutna, a Udruga umirovljenika i sindikat umirovljenika Pazina u nekoliko su navrata obišli sve prostore vojarne i zaključili kako taj prostor i lokacija nisu adekvatni za dom umirovljenika ( hladan prostor, puno vlade premalo sunca i dr.). To sigurno nije glavni i jedini razlog zbog čega se dom umirovljenika još ne gradi. Glavni i jedini razlog je novac kojega grad Pazin nema. Koliko je znam država je napustila koncept zbrinjavanja starijih osoba u domove, već se prema skandinavskom modelu preferiraju programi tipa “Pomoć i njega u kući” i “Dnevni boravak”. Oni prema mojim saznanjima za sada u Pazinu funkcioniraju odlično. Treba ih zadržati, proširiti broj korisnika pa i broj usluga. Nisam za odbacivanje gradnje Doma umirovljenika u Pazinu no bojim se da je to preozbiljan i prezahtjevan projekt kojega ćemo teško riješiti.
   Stancija Godina na kojoj je planiran budući Dom nije nikakav “geto” ozirom da je svega stotinjak metara od naselja Foškići i Novog naselja
   (stari Pazin, u prirodi, a projekt Doma podrazumjeva kompletnu skrb o starijima i nemoćnima, ambulantu, prostor za druženja, prijevoz i sl.

 3. barba napisao:

  Pretpostavljam da se zove “Društveni centar” i da mora sadržavati neke aktivnosti jer mora zadovoljiti formu i ciljeve natječaja kako bi se projekt financirao. Nisam siguran da bi bilo tko financirao samo “hostel”. To je moderan pristup traženja love.

 4. keka napisao:

  penzić- onda bi trebalo iselit DND, studente, klub mladih, bajkere, limenu glazbu, folkloirno društvo i sve ostale “velesle i bučne” korisnike vojarne jer stvari ne bi funkcionirale.. predlažete tako nešto ili ipak mislite da ne treba pljukat po svemu ča se pokušava napravit u gradu i gledat samo svoje guzice?

  šetališni prostor i bolničke usluge ne bi vam bile uskraćene ni previše udaljene ni da ste na Lovrinu, ni Pazin New Yor…

 5. hostel napisao:

  @barba
  “Nisam siguran da bi bilo tko financirao samo “hostel”.”
  Pa tko to uopće govori, hostel je ljetna dodatna mogućnost kada studenata nema, a Studentski dom je trebalo financirati Veleučilište Rijeka. Već su to više puta najavljivali.

 6. penzić napisao:

  keka – ne želim pljukati radi kontriranja. Poanta je da smještaj osoba tog profila – penzići – treba biti u okruženju svakodnevnih događanja. Da vide život koji oblikuju mlađe generacije. Da se ne osjete izolirani i odbačeni… Što je s dijelom prostora u bivšem Domu zdravlja u te namjene ?

 7. Ernest napisao:

  U pravu je Penzić,a slažem se i sa Hostelom,dakle i jedna i druga mogućnost su razumne i prihvatljive za Pazin. Ali,zaboravljet da su izbori, zaboravljte da imate već 20 godina nesposobnu,neinventivnu i izgubljenu gradsku vlast koja se gubi u nekakvim besmislenim projektićimaa a ne riješava kapitalne stvari za koje je i birana. Ali narod to tako hoće pa izvolte!

 8. ćo napisao:

  Moje je mišljenje da bi hostel ljeti bio pun pogodak, a slažem se i da Lovrin ni na kraju svijeta.

 9. STUDENT napisao:

  Koji studenti? :D Ki je tu lud? Za ovih par ljudi ča “studiraju” Poduzetništvo ili kako se to već zove, pa da se gradi SD? Don’t make me laugh..

 10. penzić napisao:

  *Istina daje detalje iz prošlosti, što je dobro znati kad govorimo o tom Domu umirovljenika u krugu bivše vojarne.
  Tvrdim da su tadašnji predstavnici umirovljenika postupili nepromišljeno. Da su tada dali suglasnost Dom bi već bio u upotrebi.
  Predlažem da struka također da svoje mišljenje. Ne samo pojedini umirovljenici.
  Razlozi kao hladan prostor, vlaga, premalo sunca i dr. mislim nisu dovoljni za odustajanje od projekta.
  Stancija Godina u blizini s. Foškići i Novog Naselja kao povoljna varijanta ! I ca ce šetati po kortama i privatnom zemljištu željni kontakata van Doma ? Ili preko ceste hoditi u kafić/market, razgledati groblje na S.Pazinu ?
  Cjelovitost sadržaja u objektu Doma se mogla urediti i u krugu vojarne, to nije upitno !
  Čujmo što kažu stručnjaci za ovakvu problematiku…

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.