Zarozgajmo na Ćićariji: Raskoš običaja i nošnji

cicarija_2014Bećarac, drumarac, ojkavica, ganga, bugarenje, pjevanje uz tepsiju, odzvanjali su bespućima Ćićarije. Odbijala se moćna tradicijska glazba gorštaka, ali i stanovnika ravničarskih dijelova Hrvatske, od planinskog vrha Orljaka. Poput jeke ponovo se vraćala u malo Lanišće koje je u okrilju župne crkve sv. Kancija, Kancijana i Kancijanile, ugostilo sedmu smotru tradicijske vokalne baštine Hrvatske “Zarozgajmo na Ćićariji”, petnaestak skupina i oko 150 vokalnih izvođača, pravu raskoš običaja, nošnji i tradicije.

– Tu se vajka kantalo i svirilo i vajk će se kantat i svirit, poručio je otvarajući smotru laniški načelnik Neven Mikac.

Smotru glazbenog izričaja kojeg baštine od svojih predaka, a kojeg se dio nalazi i na UNESCO-vim listama reprezentativne nematerijalne kulturne baštine, svirkom na malu i velu roženicu, na duplice i mih otvorili su Robert Krbavac i Danijel Vitasović.

Ženska vokalna skupina “Jažulice” Lanišće izvela je napjev u formi bugarenja, a posebno veseli, rekao je voditelj smotre Vladimir Pernić, što ovaj izričaj karakterističan za Ćićariju njeguje i Vokalna skupina mladih “Frndalice” Lanišće. Miro Šverko predstavio je svirku na ćićsku tamburicu, a nastupila je i Vokalna skupina lastavice Pula.

U Lanišće su došli brojni gosti; Vokalna skupina KUD-a “Zvir” Jelenje, Udruga “Šokadija” Babina Greda, KUD “Sveti Duh” Posedarje , KUD “Kralj Tomislav” Tomislavgrad, KUD “Črnašnica” Široki Brijeg, KUD “Bijele ruže”, Podbablje, KUD “Dikovača” Zmijavci, KUD “Naši korijeni” Ružići, KUD “Vinjani ” iz Vinjana te Udruga “Žejanski zvončari” Žejane.

U malom Lanišću povezale su se Istra i Slavonija ne samo kroz glazbeni nastup već i kroz gastronomiju, jer uz ćićski meni i jotu, gosti iz Babine Grede prezentirali slavonski čobanac.

– Tajna dobrog čobanca je u dobrom mesu, povjerio nam Ivan Ilišević iz Babine Grede. Njegove sumještanke pripremale su cimet krofne i lomačice koje nazivaju “poderanim gaćama”, a pripremaju se, rekla nam je Marija Omazić, od tijesta sa kiselim mlijekom i sodom bikarbonom. Lanišćani i Babogredci udružili su snage za poplavljena područja i sakupljali priloge za stradale u poplavi.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.