Zasopimo na organić, 16. put

Unatoč pljusku u nedjelju je održan 16. susret svirača na usnim harmonikama “Zasopimo na organić”. Umjesto na Placu, na kojem je spremna čekala pozornica, brojni izvođači nastupili su u prizemlju zgrade Špital koji je ipak bio dovoljan za sve ljubitelje ove vrste glazbe s obzirom na to da je kiša natjerala mnoge da ostanu kod kuće. Nastupilo je 80-ak svirača na usnim harmonikama ili pratećim instrumentima tijekom trosatnog koncerta.

Za one koji ne znaju o čemu je riječ, gračaški bi se susret organića lako mogao usporediti s američkim klubovima country glazbe u kojima slobodno nastupaju amaterski glazbenici međusobno si procjenjujući vrijednost glazbenog nastupa.

Na gračaškom susretu se također sve češće mogu čuti zvukovi američkog bluesa, ali i mnogih drugih glazbenih stilova pa možemo kazati da organić također evoluira, iako i dalje dominira pučka svirka koja je većini publike ipak najdraža.

Susret je otvorila tinjanska folklorna skupina Kumpanija kosirići te predstavnici partnerskog Festivala (ah) te orglice iz malog slovenskog mjesta Mokronoga Ansambl Gramc i prijatelji koji su također zaključili susret.

U međuvremenu se u Špitalu izredalo pedesetak točaka, a najviše svirača na organiću stiglo je iz svih istarskih krajeva, ali i iz Liburnije te Slovenije. Veseli što su se osim iskusnih starijih svirača u programu našli i najmlađi svirači na organiću: član kršanskog KUD-a, desetogodišnji Mario Miletić odsvirao je istarski balun, dok je devetogodišnji Andrej Aničić iz Pićna nastupio čak s dvije harmonike, klasičnom i usnom.

Najstariji svirač bio je 85-godišnji Jakov Bastijanić iz Vineža koji je na vijolinu odsvirao labinski balon, a prvi je put nastupio postariji Anđelo Rušnjak iz Novigrada. Vjerojatno najveseliji nastup, koji je zasluženo popraćen aplauzom publike, imao je Vinko Zidarić iz Lindara koji je publici i zapjevao.

Spomenimo i nastup Trija bajs koji čine članovi glazbene familije Pernić (Miloš, Branko i Daniele) – koji su uz pokojnog Renata Pernića autori manifestacije. Jubilarne nagrade za 15-godišnju vjernost susretu dobili su Ecio Pauletić i Ivan Žagrić iz Pule kojima je općinski načelnik Ivan Mijandrušić u ime organizatora Općine Gračišće dodijelio diplome.

Naknadno će diploma biti dodijeljena 10-godišnjem jubilarcu Petru Brgiću iz Pule. Susret su vodili Melita Gržić Pincin i Vlado Pernić.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.