Zaštitimo djecu od nepristojne televizije

Djeca televizijaGrađanska inicijativa »Zaštitimo djecu od nepristojne televizije« (djelomično) je uspjela u svojoj inicijativi. Naime, nakon prikazivanja eksplicitno pornografskog i nemoralnog sadržaja u dvije emisije na HTV (Putovanje onkraj ulice – Marais, na HTV 1 u 10,15 sati, te film »Istina o Jane« na HTV 2, u 12,10 sati 1. prosinca) u vrijeme kada su mnoga djeca sama kod kuće, grupa zabrinutih roditelja pokrenula je građansku inicijativu, a Glas Koncila je svojim internetskim portalom dao potporu pa je do zaključenja ovoga broja više od 3600 elektroničke pošte stiglo istodobno na HTV (glavnom ravnatelju Vanji Sutliću i direktoru programa Domagoju Buriću) te pravobraniteljici za djecu Mili Jelavić.

HTV je u petak 12. prosinca javno u svojoj emisiji »Iza ekrana«, u 17,55 na HTV 1, po glasnogovorniku Jánosu Römeru, izrazio ispriku uime HTV-a te potvrdio da je dokumentarna emisija »Onkraj ulice« bila emitirana u neprimjerenom terminu te da će se protiv urednika (kako se saznaje to je Đelo Hadžiselimović) biti proveden stegovni postupak. Za film »Istina o Jane« rekao je da je u tijeku daljnja interna istraga. Od izvora u HRT-u saznaje se da nikad HTV nije bio »poplavljen« s toliko elektroničke pošte. Glasnogovornik Römer je potvrdio u svojoj isprici da su primili »nekoliko tisuća e-mailova«.

Odbor Građanske inicijative »Zaštitimo djecu od nepristojne televizije«, koji tvore mr. Stjepo Bartulica i mr. Vice J. Batarelo, sada očekuje sankcije za neprimjereno vrijeme emitiranja filma »Istina o Jane«, a članovi odbora te građanske inicijative susrest će se i s pravobraniteljicom za djecu Milom Jelavić da se tako nešto više ne bi ponovilo.

Građanska inicijativa traži »pristojnu televiziju« za svoju djecu i djecu većine građana u Hrvatskoj. Ta je pobjeda značajna jer pokazuje da »šutljiva većina«, tj. građani mogu i trebaju izraziti svoj stav te da se stvari mogu promijeniti ako se djeluje zajednički, bez obzira na blokadu masovnih medija. Nekoliko tisuća »klikova« na internet i poziva na telefon očito ima veliku moć. Kontakt s građanskom inicijativom moguć je na e-adresu: [email protected].

21 komentara na “Zaštitimo djecu od nepristojne televizije”

 1. luna napisao:

  Djecu u Hrvatskoj, i ne samo njoj, treba štititi od mnogo gorih stvari . Gladi, siromašćine, nasilja, bolesti, bigbradera, mpt-a , GK-a, državnih lopova, pop-pedofila……nastavite niz
  Ima li tu koja GRAĐANSKA INICIJATIVA?
  A kad gre ki zabadat i u Đ.Hađiselimovića, zač mi se para da se s htv-a želi pomalo pomest sve koji vrijede?

  1. aravnic napisao:

   More i đelo pogriješit…
   po meni je sasvim u redu da su tako reagirali…

   1. tomcub napisao:

    a što je bilo u tom »Istina o Jane«, ja nisam gledao, što sam propustio, jesu se vidjeli pička, kurac, testisi? što?

    1. malipepi napisao:

     Ma ne ,ni bilo očenaša,zdravo marije itd.Tako i u USA tzv.moral majority diktira kretenizam.Pa su i naše žabe digle nogu.

     1. aravnic napisao:

      a malo si ga sad pretjerujemo…

     2. malipepi napisao:

      A u čemu molit ću lijepo

     3. aravnic napisao:

      ča želiš reć? da bimo svi trebali bit bez morala pa da bi svijetu bilo bolje? ja ti komentar nisam baš shvatio… odmah u to uplićeš vjeru, mislim da sada to nema veze s tim…

     4. tomcub napisao:

      našao sam na hrt webu, dvije cure se ljube, i u čemu je tu problem, što je tu opasno za djecu? da ne bi slučajno eksperimentirala? jebeni licemjerni katolici…kolega, da mi ne bi ovo brisao, ovo su pravi problemi, a ne Thompson, to treba prikazivati u školama, a ne u kasnim satima,
      IZBACITI VJERONAUK IZ ŠKOLA DOK NE BUDE KASNO

      Kada mlada osoba otkrije da je privlači isti spol, cijeli proces otkrivanja vlastite seksualnosti postane prava trauma zbog česte društvene stigmatizacije. O tome govori ova drama koja je zbog svoje teme privukla popriličnu pozornost gledatelja u SAD-u. Redateljica i scenaristica filma Lee Rose (Jack, The Color of Courage) dobila je vrlo dobre ocjene za svoj rad.

      Film se usredotočuje na tzv. coming out homoseksualnih osoba i psihosocijalne posljedice tog čina, dok mu je kuriozitet da o svemu govori iz kuta jedne maloljetnice. Nju je odglumila devetnaestogodišnja E. Muth (Dolores Claiborne, The Young Girl and the Monsoon) sjajno utjelovivši djevojku koja se u ranoj mladosti nosi s izazovom vlastite različitosti.

      Film najviše plijeni svojom iznijansiranom karakterizacijom i odnosima među različitim likovima pri čemu niti jedan odnos nije jednosmjeran. Uz E. Muth svakako treba istaknuti i izvrsnu S. Channing, svestranu glumicu koja se u svojoj karijeri može pohvaliti uspjesima na filmu (nominacija za Oscara za dramu Six Degrees of Separation), televiziji (Emmy za seriju Zapadno krilo) i kazalištu (Tony za predstavu A Day in the Death of Joe Egg).

      U ostalim su ulogama K. Rowan, poznata iz serije O. C., zatim A. Lagano (Raspberry Heaven), te J. Naughton (serija Planet majmuna). Emotivan, uvjerljiv, beskompromisan, ali i duhovit, film je nominiran za nagradu Američke udruge glumaca za nastup Stockard Channing, kao i Američke udruge scenarista za tekst Lee Rose. Redateljica je na odjavnoj špici film posvetila svim ljudima koji vole drukčije.

      * * *

      Petnaestogodišnja Jane (E. Muth) upravo kreće u srednju školu, a iza nje je predivno djetinjstvo koje je provela uz svoje brižne roditelje Janice (S. Channing) i Roberta (J. Naughton) te mlađeg brata Brada (K. Clark).

      Prvi dan u školi dočeka ju nova profesorica književnosti prof. Lynn Walcott (K. Rowan) i novo društvo među kojima je i učenica Taylor (A. Lagano). Jane se vrlo brzo sprijatelji s dražesnom Taylor, ali kako vrijeme odmiče, sve je jasnije da se između njih dvije rađa ljubav.

      Postavši svjesna svoje seksualnosti, Jane se iznenada nađe u situaciji da svojim roditeljima mora priznati da je lezbijka, poglavito kada o tome glasine dođu do uznemirene Janice…

      http://www.hrt.hr/index.php?id=94&tx_ttnews%5Btt_news%5D=22320&tx_ttnews%5BbackPid%5D=23&cHash=a77fc8bd24

    2. Doncorleone napisao:

     Kao da je uopće važno ča je bilo .Jedino je bitno da određena skupina ima moć da određuje ča more bit na TV.

 2. malipepi napisao:

  Janosz Romero,????Glasnogovornik HTV????Malo sam zbunjen. Ni valjda Mađarsko Argentinski Hercegovac iz Južne Kanade.

 3. mprodan napisao:

  stegovni porupak protv Đele, to je to, unistite jos ono malo dobrog programa na televiziji, maknite Đelu. da nepristojna televizija. djecu trebaju odgajati roditelji, to sto pojedinci ocekuju da je to zadaca drustva, njihov problem.

  1. dandjelo napisao:

   Mislim da sada vidite zavjeru gdje je nema. Pritom većina vas koja komentira djecu nema, pa mislim da ste se malo zaletili. Odgoj je stvar prvenstveno roditelja, ali je televizija ta koju je teško kontrolirati. A odavno debilizam caruje na tv-u, a bome u zadnje vrijeme i rapidno raste. Počevši od emisija tipa “moj tata je jači od tvog tate” gdje se stvarno daje pravi primjer djeci u majmuniranju očeva, preko bezbrojnih reklama u kojima se djeci nameću hit igračke (većinom pedagoški neprimjerene) do ovakvih serija u kojima se ujutro u 10 sati puštaju kontraverzne stvari. Tomcub svaka čast na liberalnosti, ali djeca prvo trebaju naučiti što je to mainstream, da bi mogla prihvatiti nešto drukčije kao (eventualno) sasvim normalno. Govorimo o 10 sati ujutro, te ne govorimo o srednjoškolcima kao publici, već o djeci… Ja bih podržao u potpunosti takav prosvjed HRT-u, ali imao bi još mnoštvo dodataka koje bi nadodao protestu. Jednostavno HRT uopće ne odrađuje ulogu javne televizije i trebalo bi je ili stisnut ili jednostavno masovno počet odbijati plaćati pretplatu.

   1. tomcub napisao:

    ja nisam spominjao zavjere, nego samo jedan film čiji sam sadržaj prenio, a što će mala djeca gledati na televiziji (u bilo koje doba) mislim da bi trebali kontrolirati sami roditelji, naravno da je najlakše pustiti dijete samo pred televizorom, ali i tu se može doskočiti sa blokiranjem kanala za koje roditelji smatraju da imaju potencijalno štetan sadržaj

    1. dandjelo napisao:

     Svaka čast filmu. nisam ga gledao.
     Kako ćeš kontrolirat, ako je dijete (recimo 8-9 godina) ima popodne školu, pa je samo doma? ili ne bi uopće trebalo biti samo do punoljetnosti?!

     Ako i nije samo, ne možeš djetetu biti stalno za vratom, uostalom, mislim da bi onda netko poludio od brige ili kontrole. I najvažnije zašto bi roditelj trebao kontrolirat da li će televizija porniće (ok, sad pretjerujem ili nešto treće) puštat ujutro?Jednostavno to nije moj posao, već njihov – onih koji emitiraju program. Ili onda nisu sposobni održavat normalan program, pa im jednostavno neću plaćat pretplatu.
     Pazi, prema tebi bi milijun roditelja u Hrvatskoj trebalo kontrolirat što im djeca ujutro (!!) gledaju, umjesto jednoga dželeta hađiselimovića (uostalom za što je on zapravo zaslužan da ste stali u njegovu obranu?, on čovječe, odabire program, ne stvara ga, ah da bio je na istrakonu :-) ).

     Prema tebi bi roditelji trebali apsolutno sve kontrolirati. npr. je li u žvakaći gumi koju je kupio djetetu neprimjerena sličica ili je možda u igrački neki otrov trebao bi napraviti kemijski nalaz za svaku kupljenu igračku itd.
     +BTW kako bi ti blokirao taj neprimjereni program, primjerice na našim programima?
     Ja vidim jedini način da bacim televizor kroz prozor.

     1. aravnic napisao:

      slažem se s tobom…

     2. jedini_nacin napisao:

      “Ja vidim jedini način da bacim televizor kroz prozor.”
      Možda nije jedini, ali je sigurno najbolji. Televizija općenito nije primjerena djeci.

     3. tomcub napisao:

      Kako ćeš kontrolirat, ako je dijete (recimo 8-9 godina) ima popodne školu, pa je samo doma? ili ne bi uopće trebalo biti samo do punoljetnosti?!

      Postoje tehnička rješenja za to, ne znam da li je trenutno u funkciji na analognim hrt programima, ali na digitalnim će sigurno biti vrlo brzo, kako to ide, urednik označi svaki program, emisiju, film određenom oznakom za koje je godište iznad nešto primjereno, to su sada na hrt-u oni brojevi gore desno, ali sa digitalnom televizijom ta oznaka će biti ukodirana u signal, i onda se tv programira tako da je potrebna šifra za gledanje bilo kojeg sadržaja iznad razine koju zadamo, i nema greške, bilo što se može prikazivati bilo kada, ali dijete to ne može gledati.
      Sa MaxTV-om se i sada može dosta toga postići, da ja imam dijete, ja bih mu zatvorio sve kanale (moguće je), a ostavio bi mu samo National geographic i Discovery, na njegovu žalost, ne bih mu ostavio ni jedan kanal sa crtićima, jer mislim da od njih nema nikakve koristi, za zabavu bi mu kupio neku igračku, a ne prepustio tv-u da ga zabavlja

      Prema tebi bi roditelji trebali apsolutno sve kontrolirati. npr. je li u žvakaći gumi koju je kupio djetetu neprimjerena sličica ili je možda u igrački neki otrov trebao bi napraviti kemijski nalaz za svaku kupljenu igračku itd.

      Nisam kompetentan da o tome govorim jer nemam djece, mogu sada svašta reći, ali ne znam što bi bilo kad bi bilo, zadržimo se samo na tv programu.

      Ali ja sam zapravo reagirao na to što se ova Republika Hrvatska pretvara u Katoličku džamahiriju Hrvatsku, nisu me ponukali načini kontrole. Nervira me bolesno licemjerno katoličanstvo koje djeluje u Hrvatskoj, evo nečeg novog na tu temu:
      http://www.index.hr/vijesti/clanak/novo-ubojstvo-u-zagrebu-teologa-macetom-zaklao-ljubavnik/414381.aspx

     4. luna napisao:

      U potpunosti se slažem i dodajem: cijela nam je država jedna (loša) pornjava tipa “lud — zbunjenog”, a oni što se boje sexa na TV-u (bilo kakvog) su najčešće oni što i sami imaju s tim problema u stvarnom životu. A mačeta me asocira na već spominjani “slavni” mač mpt-a kao “fuck or/and kill” i trebala bih likovati, kao – “sam imala pravo!”. Ali ne likujem, muka mi je

   2. anarholezbaca napisao:

    Da se heteroseksualnost moze nauciti homoseksualnost ne bi postojala.

 4. luna napisao:

  Neki črv mi ni da mira, pa sam šla vidit malo ki su “građanski inicijatori”. Ne znaš ku plakat, ku smijat se: Vice J. Batarelo – batica u Caritasu. Kao da nima dosta smeća u svojoj korti…

 5. mprodan napisao:

  sad sam i ja vdiio o cemu se radilo. u emisiji bilo o nekoj curi koja hoce priznati roditeljima da voli cure, prikazan je i sex shop. sokantno, nesvakidasnje. đelu odmah otkaz. djeca se jebavaju po osnovnim skolama vec, ali nedao Bog da vide na tv-u nesto vezano uz seksualnost. ja branim đelu zato jer covjek je jedini na tv-u koji bira vrhunske stvari za gledanje, i ne sumnjam da je ovo bio super dokumentarac. jadna djeca s ovakvim roditeljima. i ja se onda cudim kako danasnja djeca mogu imati nazadan stav o ovakvim stvarima, uz hrpu informacija koje ih okruzuju, ipak ne mozes protiv roditelja idiota :D. uz takve roditelje i udruge, i Elton John bi poceo mrziti homoseksualce :D ne treba djeci seksualni odgoj, vec njihovim roditeljima :D

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.