Zašto je IDS-ovim vijećnicima problem da građani vide kako ih zastupaju?

nezavisni press13-05Na istraživanju GONG-a objavljenom 15.7.2011. godine Grad Pazin je zauzeo 32. od 33 mjesta u istraživanju otvorenosti, transparentnosti gradskih proračuna u Republici Hrvatskoj. Transparentnost je bila definirana kao mogućnost građana da dobiju potpune, bitne, ispravne, pravovremene i razumljive proračunske informacije. Tu se Pazin istaknuo kao jedan od najneuspješnijih gradova u Republici Hrvatskoj.

Od 2005. godine nezavisna lista nositelja Valtera Milohanića inzistirala je da se materijali za rad Gradskog vijeća, koji sadrže najviše proračunskih i ostalih informacija, objavljuju na internetu, kao i da se sjednice prenose putem video veze (live streaminga), također na internetu. Ovo prvo, tj. objavljivanje materijala za sjednice Gradskog vijeća ne košta ništa, dok se za video prijenos sjednica treba opremiti tehničkom opremom u cijeni manjoj od 20.000,00 kuna, koja ostaje u vlasništvu Grada Pazina, a može se koristit za svaki događaj u vijećnici.

Nakon objave GONG-a u kojoj se Pazin istaknuo kao najnetransparentniji grad s jednim od najzatvorenijih proračuna u Republici Hrvatskoj više nije bilo pitanje kad će se materijali početi objavljivati na internetu, već kako to napraviti. Tu je besplatnim savjetima pomogao naš tadašnji vijećnik i već su za sljedeću 27. sjednicu Gradskog vijeća materijali bili objavljeni. Bilo je to  26.7.2011. godine. Na sljedećim istraživanjima GONG-a Pazin je zasjeo na sam vrh transparentnih gradova u Republici Hrvatskoj.
Republika Hrvatska  je potpisnica Deklaracije o otvorenoj vlasti kao i drugih 55 država. Deklaracija je iznikla iz multilateralne inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast čiji je cilj, među ostalim, korištenje novih informacijskih tehnologija u svrhu produbljivanja sudjelovanja građana u kreiranju javnih politika. Uključivanjem građana dobiva se izvršna vlast koja je prijemljivija, odgovornija i učinkovitija.

Kako se za transparentnost rada jedinica lokalne samouprave koristi sve više pokazatelja, devet godina nakon prvog prijedloga uspjeli smo amandmanom na proračun uvrstiti prijenose sjednica uživo (live streaming) u proračun za 2014. godinu. Nešto što je trebala biti proceduralna stvar pretvorilo se opet u temu sastanaka između ostalog i kao točka na međustranačkom sastanku održanom jučer 12.5.2014. gdje je IDS jasno dao do znanja da ne želi da se sjednice prenose, pa bi se ova tema lako mogla naći i na glasanju na sljedećem Vijeću. Nadamo se da se neće čekati sljedećih 6 i više godina do ostvarenja, odnosno biti ostvareno nakon što Pazin ponovno zauzme pretposljednje mjesto u Republici Hrvatskoj, a vjerujemo i to da se gradonačelnik grada Pazina neće morati ponovno javno sramotiti kada budu objavljeni rezultati nekih drugih istraživanja.

Ne možemo, a da se ne osvrnemo na tekuću i uvijek aktualnu politiku zapošljavanja i planiranja raspolaganja resursima kojim raspolažemo kao jedinica lokalne samouprave. Politika stvaranja uvjeta i radnih mjesta je svakako daleko važnija i značajnija tema u životu ovog Grada od prenošenja sjednica, pa ćemo biti slobodni osvrnut se na citat gradskog reportera: „bolje bi im bilo da stave glave skupa i da se u vijećnici okane nadmudrivanja“ kraj citata, i podsjetit ga da je narod velikom većinom izabrao demokraciju i politiku baziranu na strankama te da su se nezavisne liste uključene u rad Gradskog vijeća neprekidno od 2001. godine, nudeći svoje programe za opću dobrobit Grada i svima na korištenje. Program se nalazi na stranici www.nezavisni-pazin.org, i dostupan je svima, pa i Gradonačelniku, kao i svim strankama i građanima. Nudimo razvoj baziran  na radu, idejama te na upravljanju raspoloživim resursima, a ne na potrošnji kojom izravno teretimo građane Grada Pazina kroz povećanje prireza kao što su to zajednički napravile stranke IDS I HDZ, te kroz konstantna poskupljenja vode novim nametima.

 

NEZAVISNA LISTA NOSITELJA VALTERA MILOHANIĆA

 

18 komentara na “Zašto je IDS-ovim vijećnicima problem da građani vide kako ih zastupaju?”

 1. ... napisao:

  problem je IDS-u jer snimano je ipak snimano, more se iskopat vajka. Ivančićka se često otme kontroli pa zabi da je i ona u IDS-u, a svi drugi ko da gi nanke ni tamo,tako da jasno da se Šipraka plaši. Ostaje nada da će Čotar spasit stvar, on ipak ima vještinu da si pripiše zasluge i da u svemu vidi priliku za reklamu…

 2. V for vendetta napisao:

  Problem je nesposobnost vladajućih koja bi izašla na vidjelo, nemaju srama pred nikim ako ljudima bez problema lažu dok ih gledaju u oči, onda mogu i preko live prijenosa

 3. suzij napisao:

  S ciljem pružanja točne informacije, moram ispraviti krive navode iz teksta:
  “Na istraživanju GONG-a objavljenom 15.7.2011. godine Grad Pazin je zauzeo 32. od 33 mjesta u istraživanju otvorenosti, transparentnosti gradskih proračuna u Republici Hrvatskoj. “
   
  Gong nije proveo istraživanje otvorenosti proračuna pod nazivom “Indeks otvorenosti proračuna 33 hrvatska grada”, niti s tim istraživanjem ima ikakve veze.
   
  Istraživanje je provedeno od strane Instituta za javne financije, a Google kaže da su to istraživanje predstavili javnosti u lipnju 2011. što se može vidjeti na linku: http://www.ijf.hr/hr/konferencije/indeks-otvorenosti-proracuna-33-hrvatska-grada/362/
  Istraživanje se može pronaći i na: http://www.ijf.hr/IOP33/izvjesce.pdf
   
  Slično istraživanje, ali na triput većem uzorku radili su za 2013/2014. godinu i može se pronaći na: http://www.ijf.hr/upload/files/file/newsletter/87.pdf
   
  Gong je autor istraživanja pod nazivom LOTUS “Lokalna, odgovorna i transparentna uprava i samouprava” i to istraživanje nema veze s otvorenošću proračuna, već s transparentnošću lokalne jednice općenito.
  Prvo istraživanje iz 2009. godine, kao i svi rezultati, pa tako i za Pazin, mogu se pronaći na http://gong.hr/hr/dobra-vladavina/lokalne-vlasti/predstavljanje-prvih-nalaza-istrazivanja-lokalna-o/
  Drugo istraživanje iz 2011/2012. godine može se pronaći na: http://gong.hr/hr/dobra-vladavina/pristup-informacijama/tko-je-najtransparentniji-u-hrvatskoj/
   
  Iz oba istraživanja vidljivo je da je Grad Pazin (kao i neke druge jedinice lokalne samouprave) ostvario napredak.
   
  Za pretpostaviti je da su se organizatorima pressice pomiješala istraživanja zbog toga što je Institut za javne financije suradnik na nedavno predstavljenom projektu “Pazi(n), proračun” kojeg vodi Gong s Društvom “Naša djeca” i Gradom Pazinom, no prije izlaska u javnost preporučljivo je informacije provjeriti.
  Suzana Jašić

 4. suzij napisao:

  Inače, želim reći da podržavam inicijatvu uvođenja live streaminga sjednica vijeća. To su prije mnogo godina uveli drugi gradovi u Hrvatskoj.
  Na sjednicama predstavničkih tijela ionako su prisutni mediji, a i svaki zainteresirani građanin ili građanka mogu tražiti dozvolu za prisustvovanje sjednicama ukoliko žele slušati sjednicu tijela (i ukoliko ima dovoljno mjesta). Prijenos sjednica nije ništa drugo nego korak naprijed zbog napretka u ICT-u.
   
  Malo je vjerojatno da će građani prijenose sjednica masovno slušati i gledati, ali sama mogućnost da se to može, dovoljno je jasna poruka javnosti.
   

  No, ono što smatram mnogo opasnijim od neuvođenja live streminga su takozvane međustranačke koordinacije koje se događaju prije sjednica Vijeća na kojima se naši izabrani predstavnici daleko od očiju javnosti dogovaraju kako će glasati i koje će pozicije zauzimati na Vijeću. To se, inače, treba raditi na Vijeću, pred očima javnosti, kako biste javnosti i biračima pokazali vaše razlike u vrijednostima, stavovima i programima, kao i na koji se način zalažete za ono što ste obećavali na izborima.
   
  Onog trenutka kad ste raspravu preselili na zatvorenu međustranačku koordinaciju, ubili ste politiku u njenoj biti, Vijeću oduzeli njegovu pravu funkciju (vijećanje) a javnosti pružili unaprijed režiranu predstavu.
   
  Mislite li da nam se to gleda na live streamingu?

 5. Mare napisao:

  Na međustranačkim koordinacijama se ništa bitno ne dogovori već jedni druge osluškuju iliti njuškaju. Na 1na1 sastancima koje saziva IDS se dogovaraju stvari. Nezavisni od Valtera Milohanića nit žele nit sudjeluju na tim sastancima, a na međustranačke se ode upravo iz ovog gore spomenutog razloga.
   
  Potpuno se slažem s tobom Suzi , rasprava treba biti vraćena u vijećnicu. No zabraniti sastanke 1na1 koji ekšli “ne postoje” je nemoguće.Zadnja 3 puta sam otišla na Vijeće kao zaintersirana građanka i mogu reći da sam prvi puta bila jako šokirana i razočarana. Čak i kad pokušavaju biti smješni ne mogu da ne pomislim da nam oni kroje sudbinu. Nezainteresiranost, novine, mobiteli, lapotpi…radi folklora bilo bi super da neka od dama (iako moram primjetiti da obje dame pokazuju izuzetno veliku dgovonornost prema zadaći koju imaju. ) izvadi i igle ili kako se već zove ono ,pa opali po nekom goblenu…
   
  A ono što je za svaku osudu i jedino je ispravno nazvati licemjerjem je dojam prema van koji neki političari žele ostaviti , a u konačnici koji nije u skladu sa dizanjem ruke, pitam se da li postoje nevidljivi konci na njihovim udovima, ili ti konci i nisu baš toliko nevidljivi…. tko je taj koji njima ordinira kao marionotema, ili je pravo pitanje koja je nagrada za dizanje ruke …
   
  Većina, manjina..bla bla…mozda je jedino dobro u svemu što toga zaista nema, pa vjerujem da ćemo se u ove naredne 3 godine zaista nagledati i naslušati svega…Bez obzira na tobože postignute dogovore za govornicom pokazuju svoje pravo lice upravo jer ono što će reći neće biti u skladu sa dizanjem ruke, govornicu koriste kao pranje ruku ili pokazivanje suosjećanja. Najočitije je to bilo kdo izglasavanja novog ravnatelja POU, hdz i ids su prednjačili u tome da je bilo nakradano slušati. Maltene su pjevali ode bivšoj ravnateljici i toboze izrazavali sumnju dal je sve po proceduri sto se novog ravtaelja tice , a imali su sve dokumente pa i mislnjenje ministarstva pred nosom.Jasno ko dan koja im je namjera, Sonja je opaka na jeziku i treba pred njom ostaviti dojam da su im ruke vezane. Gradonačelnik koji je izjavio kako je on do sada dobro surađivao sa ravnateljicom pa vjeruje da ce i sa novim ravnateljom je bio vrhunac neukusa i licemjerja. Tako da kako god okrenete laž ili dogovor se vide upravo na njima samima i zato je dobro da se to sve i vidi pa nek građani prosude drugi put. U svakom slučaju slika i ton će vjernije prikazati stanje od onog sto citamo ili ne citamo u novinama ili portalima. Tko zaista želi vidjeti će puno lakše. Meni je potpuno jasno čega se IDS boji.

 6. Mare napisao:

  zaboravih napomenuti da je upravo na Vijeću kad se birao novi ravnatelj POU HDZ-ov vijećnik Gabrić javno za govornicom zatražio da se kroz komentare za govornicom vijecnici izjasne kako ce glasati. Zatražio je ekšli glasanje prije glasanja jer kako on kaže oni će podržati novog ravnatelja ako to učine i svi drugi. Jel vam sada jasno da se oko nekih stvari ipak ne uspjevaju dogovoriti i da je čovjek javno dao pljusku svojim glasačima time što je dao do znanja da HDZ nema stav oko toga al ako i svi drugi podrže i oni će….dakle bilo je do sada zanimljivih scena..itekako…da ne pričam o izglašavanju prireza u kojem su HDZ i IDS bili složni i pozivali na jedinstvo…

 7. suzij napisao:

  Mare, nije mi bila namjera potaknuti raspravu o samom Vijeću ili vijećnicima, ali ok, ovo je tvoj doživljaj i imaš ga pravo iznijeti. Jednostavno sam smatrala da se o live streamingu ne može govoriti, a da se ne spomenu i stranačke koordinacije i njihov smisao.

  A oko toga tko se boji javnosti…iz iskustva smatram da strah od javnosti nije rezerviran za jednu stranku ili jednu instituciju. Veća razina javnosti znači promjene, nešto novo i nepoznato, a to u ljudima stvara nelagodu i otpor.

  Primjer, u 90-tima se nije moglo doći do prijedloga zakona. To je bio top secret, što će ljudima koji nisu zastupnici prijedlog zakona? Danas to izgleda smiješno.

  Početkom 2000-tih Sabor nije bio voljan otvoriti galeriju za javnost, ali nije imao kud. I trebalo im je puno da se naviknu da tamo neki učenici i građani hodaju Saborom. Nakon par godina to je postalo normalno, u Saboru već godinama vlada živost, stalno neki obilasci, učenici, stranci, ture; okrugli stolovi udruga i sl.
  Naši prvi internsi (studenti) su 2001. bili izbačeni iz Sabora, par godina nakon, Sabor je prihvatio i preuzeo taj isti program.

  Javnost sjednica lokalnih tijela, pred 14 godina prijavljivali smo građane na sjednice da vidimo poštuje li se zakon, ma kakvih je tu samo problema bilo, što će građani na sjednicama? Bilo je onih koji nisu htjeli ni medije.

  Pa Zakon o pravu na pristup informacijama, koliko je tu otpora bilo (i još uvijek ima)… A Kodeks dobre prakse za sudjelovanje građana…

  Ali tako je svuda. U Britaniji kad je izglasan Zakon o pravu na pristup informacijama nije stupio na snagu 3 godine- toliko dugo se slamao otpor britanske birokracije prema otvaranju javnosti, radili su interne kampanje edukacije među službenicima. To je bilo prije samo 10-14 godina, a ne prije 100.

  Znači, sve je to normalno, smao treba više objašnjavati i educirati.
  Live streaming nije ništa revolucionarno, ni novo.

  Pazin je u odnosu na mnoge druge gradove i općine stvarno bolji što se tiče transparentnosti i poštivanja propisa koji s tiču sudjelovanja javnosti i suradnje s OCD (pa i ono što se bezveze isprdalo u komentarima jednog članka, koordinacija za međusktorsku suradnju, je jedan od tih koraka naprijed), ali ima i gradova koji su bolji i u koje se može ugledati. A i oni mogu bolje…

  Ako svojim vijećnicima sljedećih dana kad ih sretnemo poručimo da želimo live streaming, teško da će ići protiv glasa javnosti. Samo je pitanje želimo li im to reći i zanima li nas to.

  1. wrongwaypedro napisao:

   Vijećnicima kad ih sretnemo ne treba govorit želimo li live stream ili ne. Oni su ga glasanjem stavili u proračun, ni jedan vijećnik nije bio protiv. Dakle, sada se nepotrebno ponovo priča o glasanju o tome, a strah od javnosti je rezerviran za one (IDS) koji žele mijenjati svoje odluke i to na način da predlažu tajno glasanje o uvođenju live streaminga (!). Tako da tvoja tvrdnja da strah nije rezerviran za jednu stranku ne stoji. Generalno da, ali u ovom slučaju ne.

  2. Mare napisao:

   Suzi , upravo je situacija na Vijeću jedini i glavni razlog naglog premišljanja IDS-a.Moje viđenje zaista može biti samo jedan subjektivni doživljaj, no postoje tonski zapisi sjednica pa i međustranačkog pa evo prilike građanima da provjere.Ne dvojim da tvoje dugo iskustvo i stvari koje si ovdje navela nemaju smisla no navela si općenite razloge i situacije ,a ja sam prenjela konkretne situacije sa našeg Vijeća ili međustranačkog. Kladim se da kad bi Šipraka mogao vratiti vrijeme da bi dobar dio tvog teksta iskoristio kao argument no loše po njega nije se tako dobro snašao :).

 8. suzij napisao:

  Sigurno je da situaciju u Vijeću detaljnije od mene, uostalom, ja – kao i većina građana – to pratim iz medija, i zato ni ne ulazim u diskusiju oko konkretnih imena i događaja.

  No, također, s obzirom da ste uključena i zainteresirana strana, vaš doživljaj je pristran. Kao, što je to, uostalom, i doživljaj bilo koje stranke/liste u Vijeću, i jednak bih argument upotrijebila da IDS ili HDZ pišu komentare, čisto da ne mislite da imam nešto protiv vas, dapače, imate i imali ste sjajnih inicijativa i puno ste doprinijeli da se Grad, na kraju krajeva, ima s čim i pohvaliti.

  A o generalnosti mog posta gore, da, pišem na osnovi iskustva rada na nacionalnoj razini pa sam na temelju toga navikla biti malo suzdržana i sumnjičava prema svima. Naime, jedan od zaključaka je da i oni koji se zaklinju na transparenstnost dok su u opoziciji, dolaskom na vlast im to više nije tako milo (koalicija u oba navrata). Pri tom ovo nije žalac upućen vama, nego primjer da stvari često nisu crno-bijele.

  Ali morate prizati da sudjelovanje na međustranačkim koordinacijama prije Vijeća nije neka dosljednost u borbi za transparentnost.

 9. suzij napisao:

  Treba stajati “Sigurno je da situaciju u Vijeću POZNAJETE detaljnije od mene ”

  I ako je samo IDS protiv, onda neće biti problem nadglasati ih.

 10. Mare napisao:

  istina…sve si rekla točno.Lakše je zakljinjati se na transparentnost u oporbi. No, trenutna situacija je da se i vladajući u to kunu.Ono što eventualno može poboljšati da politčari budu dosljedniji je upravo to da se sve učini maksimalno transparentnim pa će biti svojevrsni podsjetnik svima i kad su oporba i kada i ako dođu na vlast. Nije Vijeće svaki dan da se informacije lako zagube u moru ostalih kao što je kod saborskih sjednica slučaj. Itekako se lakše može pratiti dosljednost političara u malom gradu. Međustranački su loša odluka, imaš potpuno pravo. S ciljem da ipak imamo neke info pristali smo na to, nadam se da tako neće biti ubuduće. Cilj mi je bio samo ukazati da se dogovri ne postižu na međustranačkom.Istina jest da je samo IDS pokazao protivljenje i to nebi trebalo stvoriti problem kod izglasavanja. No činjenica da su se ipak svi ostali(osim nezvasinih) složili da to ide na tajno glasanje govori u prilog tome da su sve opcije pa tako i predomišljanje drugih vijećnika otvorene. O tome govorim…a ta predomišljanja se neće dogoditi na međustranačkom.

 11. suzij napisao:

  Nadam se da će odluka ipak biti izglasana, a možda neki od vijećnika i čita ovu prepisku pa promijeni mišljenje tko zna? Ja ipak ostajem pri tome da ih u sljedećim danima treba podsjetiti da su prvotno bili za l.s.

  Nego, svakako treba paziti – ako se live streaming uvede – da se na webu objavljuje i snimka sjednice Vijeća jerbo se nije ništa napravilo ako će postaojati samo live prijenos.

  Pozdrav i sretno

 12. Nezavisni Pazin napisao:

  Četvrtak 22.05.2014. u 18:00 h održati će se sjednica Gradskog vijeća. Vijećnici će odlučivati o live streamingu. I vi se kao zainteresirani građani možete priključiti praćenju sjednice na način da se prije najavite predsjedniku Vijeća Borisu Demarku na email : [email protected]

  http://pazin.hr/picture/upload/File/Zakljucak-snimanje%20sjednica-14_5_14_.pdf

 13. Nezavisni Pazin napisao:

  Na sjednici Gradskog vijeća Grada Pazina u sklopu točke Dnevnog reda koja se odnosila na PRIJEDLOG ZAKLJUČKA O PRIJENOSU SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA PAZINA NA SLUŽBENIM STRANICAMA GRADA PAZINA ( http://pazin.hr/picture/upload/File/Zakljucak-snimanje%20sjednica-14_5_14_.pdf ) u tijeku rasprave je iznesen i prijedlog od strane predsjednika GV Borisa Demarka da se o tom prijedlogu glasa tajno (!). S obzirom da je taj prijedlog nije prihvaćen (za tajno glasanje su bili jedino Boris Demark i Mate Jurić), javnim glasanjem (uz suzdržanog Dragutina Bravara) donesen zaključak kojim su vijećnici ponovo izglasali nešto što je već prihvaćeno prilikom donošenja proračuna za 2014., a Nezavisni tražili još od 2005. godine.

 14. pipo napisao:

  Bilo bi sjajno čut obrazloženje od predsjednika Vijeća g-dina Demarka zašto je odlučio predložiti tajno glasanje za live streaming.. Pa riječ je o povećanju transparentnosti rada a ovaj predlaže o tome tajno glasanje. Joj joj Demark kome se ti to ulizuješ? Zbog čega nisi predložio tajno glasanje o drugim točkama dnevnog reda?

  1. *** napisao:

   Moguće da je računa da će glasati “ZA” i oni koji inače ne bi smjeli zbog stranačke uredbe i stege. :)

Komentiranje je onemogućeno.

© iPazin.net portal 2001. - 2024.