Zastoji na granicama zbog štrajka slovenskih carinika

GranicaZbog štrajka slovenskih carinika jučer su se na svim slovensko-hrvatskim graničnim prijelazima, i na ulazu i na izlazu, stvorile kolone vozila. »Bijeli štrajk«, odnosno pooštreni nadzor putnika, nije se odrazio toliko na promet osobnih automobila koliko na prometovanje kamiona.

Jučer oko jedanaest sati, kada smo posjetili granični prijelaz na Dragonji, u redu za izlaz iz Slovenije stajalo je petnaestak šlepera. Prosječno vrijeme čekanja iznosilo je oko tri sata, a jer je bio ponedjeljak, promet automobilima nije bio intenzivan. Na ostalim graničnim prijelazima, poput Gruškovja, čekalo se i do sedam sati. Na Starodu kod Ilirske Bistrice u koloni je trebalo stajati do četiri sata.

Slovenski su carinici počeli štrajk kako bi se zaštitili od smanjenja broja radnih mjesta koje je slovenska vlada najavila budući da će u dogledno vrijeme Hrvatska ući u Europsku uniju. Tako bi se u 2008. i 2009. godini broj njihovih radnih mjesta trebao smanjiti za 1,75 posto godišnje, odnosno bez posla bi moglo ostati osamstotinjak carinika. Za slovensku je vladu ipak najsporniji zahtjev da se povećaju plaće, što bi državni budžet opteretilo s dodatnih 30 milijuna eura godišnje. Ne udovolji li pak cariničkim zahtjevima ostaje otvorena mogućnost stvaranja velikih kolona na granici te višesatnog čekanja na carinski pregled.

Jučer pak nije bilo većih čekanja ni gužvi na graničnim prijelazima Pasjak i Rupa. Hrvatski i slovenski carinici neslužbeno procjenjuju kako je dio ljudi vjerojatno odustao od putovanja zbog najave štrajka. Naglašavaju da je ponedjeljak obično dan s manjim intenzitetom prometa na ta dva prijelaza. Kako je kazao slovenski carinik na Rupi Simon Premrl, gužvi nema, što ne znači da ih neće biti ukoliko štrajk potraje duže od jednog dana.
– Radimo smanjenim intenzitetom i sporije nego obično, ali dovoljno da se promet može odvijati, kazao je Premrl, koji nije želio komentirati mogući ishod pregovora carinskog sindikata i slovenske vlade.

Glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.