Zaustavljen nagli pad cijena nafte

NaftaCijene nafte na svjetskim tržištima stabilizirale su se danas na razini od oko 94 dolara po barelu jer su ulagači uvjerenja da posustajanje gospodarstva nagriza potražnju u SAD-u a dok OPEC naznačuje odluku o još jednom povećanju proizvodnje.

Barel sirove nafte stabilizirao se danas na američkim tržištima na razini od 94,43 dolara nakon što je u utorak ojačao za čak 3,28 dolara. Na tržištu u Londonu, nafta je u srijedu ojačala 41 cent, na 92,93 dolara.

Rast cijena nafte prema 100 dolara po barelu zaustavio je niz pokazatelja iz SAD-a koji navode na zaključak da usporavanje rasta američkog gospodarstva nagriza potražnju za gorivom.

Povjerenje američkih potrošača u studenome je oslabilo četvrti mjesec za redom, spustivši se na najnižu razinu u dvije godine pod pritiskom zabrinutosti zbog oscilacija na financijskim tržištima i rasta cijena benzina.

“Teško je kupovati naftu kada znate da je tržište zabrinuto zbog recesije svjetskog gospodarstva, što posebno vrijedi za Sjedinjene Države”, ističe Ken Hasegawa iz Fimat Japan Inc.

Na pritiske na cijene nadovezalo se i rašireno uvjerenje da će Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) na predstojećem sastanku donijeti odluku o još jednom povećanju proizvodnje s obzirom na rekordne razine cijena nafte.

Dok oni i dalje smatraju da tako visoke cijene nafte nemaju opravdanje jer je tržište dovoljno opskrbljeno, potrošače s druge strane brine da relativno niske zalihe neće biti dovoljne za pokrivanje zimske potražnje.

Tržišta su sada u očekivanju najnovijeg tjednog izvješća američke vlade o zalihama, koje bi trebalo pokazati pad zaliha destilata za 1,3 milijuna barela, pad zaliha sirove nafte za 900.000 barela, te rast zaliha benzina za 600.000 barela.
Totalportal.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.