Zaustavljena blasfemija Božića – maknuta »Red Bullova« reklama

red-bull.jpgNakon višednevnog pritiska građana na mjerodavne institucije zaustavljena je blasfemna TV reklama Red Bull-a koju su desetak dana vrtjele sve tri nacionalne televizije u Hrvatskoj – HTV, Nova TV, RTL, a prema Zakonu o elektroničkim medijima grubo je vrijeđala vjerska uvjerenja i osjećaje građana.

Naime, građanska inicijativa »Zaustavimo blasfemiju Božića« službeno je pokrenula 18. prosinca e-mail peticiju prema svim trima televizijskim stanicama, Agenciji za elektroničke medije te prema tvrtki Red Bull Adria d.o.o. – kako bi se reklama žurno maknula s malih ekrana te se odgovorni ispričali gledateljima radi vrijeđanje svetosti, intimnosti i tradicije Božića.

Već idući dan, u petak 19. prosinca, nakon što je poslano više od tisuću e-mailova, organizatorima inicijative usmeno je priopćeno sa svih triju televizija da se sporna reklama odmah i trajno uklanja s malih ekrana. Tome je zasigurno doprinijelo više od 4.000 poruka koje su do pisanja ovog teksta poslane na službene e-mail adrese spomenutih pravnih osoba. Građanska inicijativa u Hrvatskoj na taj je način uspješno nastavila iskustvo Italije u kojoj je ista reklama zaustavljena prošlog Božića.

“Ovo je značajna pobjeda za zaštitu vjerskih i općih vrijednosti u Hrvatskoj i pokazatelj da građani mogu zajednički postaviti granice svima, uključujući i međunarodne tvrtke, koji ismijavaju ili vrijeđaju vrjednote koje većina građana ove zemlje smatra svetima i velikima”, rekao je za naš portal Vice John Batarelo, jedan od pokretača građanske inicijative »Zaustavimo blasfemiju Božića«, nadodavši da još očekuje i pismena priopćenja i ispriku od Red Bull-a koji je spornu reklamnu poruku naručio i platio emitiranje, od televizijskih kuća koja su je emitirale te se nada da će i Agencija za elektroničke medije također učiniti što zakon predviđa u ovakvim slučajevima.

Glas-koncila.hr

17 komentara na “Zaustavljena blasfemija Božića – maknuta »Red Bullova« reklama”

 1. brain_washing_machine napisao:

  Ne daj bože da se našim tv-ima pojavi “Life of Brian” ili neki BBC-dokumentarac o križarima ,Slika Stepinca sa Pavelićem,ča bi tek onda “moral majority”delali,koliko bi tek tada bili povrijeđeni njihovi osjećečići,narušene opće vrijednosti, kad potežu brže od John Wayne-a na glupu reklamu.Živjela cenzura,ne’š ti meni mislit ča te je volja.

  1. badaboom napisao:

   Pustite Tompsona on će to sredit.

   1. badaboom napisao:

    dodatak
    Jebote ,vidi snage ,4000 mailova (spam??)cini čudesa.koji je svetac zaštitnik interneta .Ja imam prijedlog, sv.Kaptolije.

    1. luna napisao:

     More Sv.Aurelije Giudice ?

 2. joh napisao:

  ma na takve reakcije i računa red bull. sve je to komercijala

 3. crvengrad napisao:

  Blasfemija je kad Lasić uz blagoslov nadređenih u glavnom gradu banana republike drži misu za antu pavelića,isto kao što je blasfemija kad u državi punoj sirotinje zlatko sudac pozove vjernike da ne štede za božić jer je to “važan blagdan”.A i božićna poslanica bozanića u kojoj spominje odricanje a iza njega sjaji se stolić s malim kašetinima čija se vrijednost mjeri u tisućama eura.Papine recentne fundamentalističke bljezgarije o seksualnim manjinama bolje ni ne spominjati.Škifo dela ta crikva!!!

 4. zbalj napisao:

  Zamislite samo da su umisto kršćanstva ismijali islam… vjerojatno bi se autoru reklame prijetilo ubojstvom, muslimani bi pozivali na pokolj, forši bi mu se ki raznesa u korti i sl. A vjerujem da bi ne ten portalu (i drugin prokomunističkim portalima) branili te muslimane i razapinjali kritičare islama…ili zamisli da su nekako uvrijedili Židove…naši su barem mirno to riješili.
  Forši se i sjećate kad su danskim novinarima prijetili islamski militanti jer su objavili karikature proroka Muhameda.
  Stvar je u tome da se nema pravo vrijeđati osjećaje, svetost i vrijednosti kršćanstva, islama, judaizma…bilo koje religije. A ki ne vjeruje u Boga, Alaha…njegovo pravo.

  1. aravnic napisao:

   A vjerujem da bi ne ten portalu (i drugin prokomunističkim portalima) branili te muslimane i razapinjali kritičare islama

   mislin da je ovo preglupa izjava….

   osobno staljan preko 70% članaka na ipazin među kojima i ovaj članak i ni mi jasno zašto je po tebi ovaj portal prokomunistički? na kraju krajeva… portal je zamisljen da ljudi samo stavljaju vijesti… ili barem predlazu linkove di se vijesti o pazinu (ili neke druge zanimljive) nalaze… a kad to ne rade onda to moramo radit mi…
   Osobno nisan i ne želin bit opterećen prošlošću, pogotovo ne nečim ča nisan proživi (komunizam a još manje fašizam), ali me smetaju ovakvi komentari bez ikakvog konkretnog povoda. Zašto se npr o liberalnom kapitalizmu za promjenu ne govori kao lošem sustavu? Moje mišljenje je da je jednako loš kao i svi ti do sada…

  2. luna napisao:

   Najveći žbalj u cijeloj priči je poistovjećivati kršćanstvo, islam, judaizam (budizam, hinduizam…) sa institucijama koje ih promiču, jer su bitne vrijednosti tih vjera JEDNAKE. Institucije (Crkve…) su stvorili ljudi, vode ih ljudi, sa svim svojim slabostima (uz pokoju deklariranu vrlinu), zbog vlastitih interesa (moć, novac, sex…) – i ničeg više!

  3. edukator napisao:

   “Zamislite samo da su umisto kršćanstva ismijali islam…”
   Svako ismijavanje kršćanstva je ujedno i ismijavanje islama. Kršćansko učenje je u cjelini obuhvaćeno islamom. Bilo bi ti dobro da si to malo proučiš, možda bi te manje proganjali prokomunistički glasovi u glavi.

   1. zbalj napisao:

    Mislim da je obrnuto, da je islamsko učenje obuhvaćeno kršćanstvom…iako su to dvije različiete monoteističke religije. Dok kršćanstvo starozavjetnoj Bibliji pridodaje Novi zavjet, Islam pridodaje Kuran. Kršćanstvo (sljedbenici Isusa Krista) je nastalo u 1. st.n.e. unutar židovstva, dok je Islam nastao u 7.st. (utemeljitelj Muhamed) drugačijim tumačenjem prethodnih abrahamskih religija (kršćanstvo, judaizam).
    Samo sam htio reći da se kojim slučajem uvrijedi Muhameda (Allahovog poslanika), da ne bi bilo tako blagih reakcija…vjerujem da ti je poznat slučaj sa karikaturom u danskim novinama.
    Luna, s tobom se slažem, religija ne znači institucija. Ni ja nisam baš pobornik tih institucija, iako sam vjernik. Ali ovdje (u reklami) se vrijeđa osjećaje, svetost religije, a ne Crkve. Ima jedna odlična rečenica u filmu Stigmata (Rade Šerbedžija), ali ne znam je točno citirati (davno sam to gledao). Uglavnom, kako vjera (religija) nije sačinjena od kamena i drvlja – vjerniku nije potrbna Crkva kao zajednica. U tom smislu.

    1. luna napisao:

     “…vrijeđanje osjećaja,svetost religije…”
     Vjera je mnogo više od osjećaja, osjećaji su nešto vrlo nestalno i promjenjljivo, u vrlo kratkom vremenu ( 1 min, sat, dan je već previše!), doživimo i preživimo veeelik broj osjećaja. Vjera , ako je VJERA, ne podliježe nečem tako promjenjivom kao što su osjećaji ,pa ni vrijeđanju. Vjera u sebi , između ostalog , podrazumijeva oprost, tako da jedna reklama (u ovom slučaju), koliko god provokativna ili neukusna , može samo izazvati odmahivanje rukom i po naše : “Buoh njin prosti ! ” Više od te reklame , vjernika, mogu vrijeđati aktivnosti hrvatskog popovskog ešalona (Sudac, Kaćunko, Puljić, Lasić….), licemjerno zaodjenuti plaštom vjere – ako si dopusti biti uvrijeđen! Ali , ni to ne treba – istinski VJERNIK će i u njima prepoznati malo svetosti religije , nasuprot mnogo ljudskog, i koliko god bilo teško reći “Buoh njin prosti!”
     Komunizam i Comunione (tal. pričest) imaju isti korijen, pa koliko god te dvije stvari izgledale raličito, u osnovi imaju mnogo više ZAJEDNIČKOG.
     Na Javno.hr je odličan razgovor sa don I.Grubišićem!

     1. tomcub napisao:

      Na Javno.hr je odličan razgovor sa don I.Grubišićem!
      može link?

     2. luna napisao:

      luna je lunatika i nedovoljno informatički pismena. pomaže li:
      http://www.javno.com/hr/hrvatska/clanak.php?id=219138 ?
      intervju objavljen 29.12. 23.04h

     3. tomcub napisao:

      da, hvala

 5. istina napisao:

  slažem se

 6. marketing napisao:

  još malo komentara ove zabrane:
  http://www.e-novine.com/sr/kultura/clanak.php?id=20641

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.