Završena II. faza sanacije zvonika crkve Sv. Nikole u Pazinu

U srpnju 2017. započeli su radovi na II. fazi građevinske sanacije zvonika crkve sv. Nikole u Pazinu, na osnovi Ugovora s Ministarstvom kulture, kojim je Gradu Pazinu za izvršenje programa odobren iznos od 100.000,00 kuna. Radovi su obuhvatili izradu skele od lođe do početka piramide zvonika. Skela se koristi za pristup piramidi zvonika kako bi se izradio prijedlog sanacije, uvidom u postojeće stanje piramide. Izrađene su i građevinske sonde za potrebe izrade tehničke dokumentacije. Uz to, ispitana je i ispravnost gromobrana.

Tijekom realizacije radova izvršena je demontaža metalne konstrukcije i stakloplastičnih valovitih ploča iznad zvona. Slijedila je izrada zaštitnih mreža od varenog Rabitz pletiva, koje je pričvršćeno na okvire oblikovane prema otvorima. Na triforama lođe zvonika postavljen je okvir na svaku arkadu pojedinačno i po potrebi je dorađen oko kamenog imposta. Okviri su postavljeni na unutrašnjem pročelju i montirani na pante sa kojih se mogu po potrebi skidati.

Nakon prošlogodišnje rekonstrukcije drvenih međukatnih konstrukcija i nakon postavljanja zaštitnih mreža izvedeno je čišćenje poda od izmeta i nečistoća pranjem vodom, kao i čišćenje unutrašnjosti piramide zvonika. Postavljena je hidroizolacija i uređen pod lođe te pod piramide zvonika.

U prolazu – tunelu kroz prizemlje zvonika, nakon skidanja stare žbuke i čišćenja zida, dersovani su kameni zid i svod.

Radove je izvodila tvrtka KAPITEL d.o.o. iz Žminja, dok je projektantski i stručni nadzor povjeren tvrtki ISTRA INŽENJERING d.o.o. iz Poreča.

Vrijednost ugovorenih radova iznosi oko 150.000,00 kuna.

Svi radovi izvedeni su u dogovoru i uz odobrenje nadležnih konzervatora Konzervatorskog odjela iz Pule.

Nastavak radova prijavljen je na natječaje Ministarstva kulture i Istarske županije za programe u 2018. godini te se očekuje njihov uspješan nastavak.

pazin.hr

1 komentara na “Završena II. faza sanacije zvonika crkve Sv. Nikole u Pazinu”

  1. Johny Bravo napisao:

    bravo

Komentiranje je onemogućeno.

© iPazin.net portal 2001. - 2024.