Završeno Europsko promatranje ptica 2012.

U ponedjeljak, 8. listopada završeno je sudjelovanje hrvatske javnosti u Europskom promatranju ptica čiji je cilj upoznati javnost sa migracijama ptica, promicati zaštitu ugroženih vrsta ptica i njihovih staništa  kroz aktivno sudjelovanje u promatranju ptica i prirode. U Istri, duž rijeke Pazinčice, u ovom je projektu sudjelovala pazinska udruga Happy end.

Hrvatska je dala značajan doprinos velikim odazivom sa više od 200 djece i roditelja u zagrebačkom Maksimiru gdje su mogli promotriti raznovrsne ptice kroz promatračke teleskope koje su uz stručno savjetovanje i objašnjenja osigurala udruga BIOM, kao i više desetaka pojedinaca i grupa jednim dijelom predvođenih HDZPP-om u ostatku Hrvatske. Podaci o pticama dobiveni su promatranjima na Neretvi, Vranskom Jezeru, duž rijeke Pazinčice u Istri (udruga HappyEnd), na rijeci Krapini uzvodno od Velikog Trgovišća (JU Krapinsko-zagorske županije), na gornjem toku Drave, ribnjacima duž rijeke Česme, ribnjacima kod Našica, kao i u mjestima Našice, Varaždin, Đurđenovac, Osijek, Legrad, Kućan Marof. Posebno ističemo ciljani rad JU Požeško-slavonske županije sa djecom pet škola koja su obišla zanimljiva područja u svojoj neposrednoj okolici (Akumulacijsko jezero Bistra, Ribnjaci Poljana, Ribnjaci Abramović, Park u Trenkovu, livade i šumarci pokraj potoka Resinac, te Livade i polja uz Kutjevačku riku) pri čemu su pokazala veliku zainteresiranost.

Kao rezultat imamo više od 37.000 ptica, što je relativno uobičajen broj za Hrvatsku za ovakvu vrstu akcije, ali posebnu pažnju skreće relativno mali broj pojedinih vrsta, njih 87 u odnosu na 125 prošlogodišnjih vrsta. Uzrok tome može biti izrazito sušna godina zbog čega su pojedine vrste pronašle udaljenije oaze koje im omogućuju preživljavanje, ali i neobilazak inače posjećenih, no ove godine presušenih ribnjaka, rukavaca i kanala u istočnoj Slavoniji. Možemo se nadati da će iduće godine, ako klimatološki bude bliža prosjeku, i rezultati biti bliži prosjeku. Sa druge strane možemo se pohvaliti nalazom BIOM-a na Vranskom Jezeru i promatrača Bariše Ilića na Neretvi koji su zapazili znatan broj globalno ugrožene vrste, malog vranca Phalacrocorax pygmeus.

Ptičje ali i druge manje uočljive vrste, pogođene su uništavanjem i reduciranjem raznih staništa koji su rezultat nedovoljno kontroliranih utjecaja ljudi na okoliš u cijelome svijetu, a u ovom slučaju možda možemo u obzir uzeti i učinke globalnog zatopljenja. Zato je zaštita ptičjih staništa vrlo je važna s obzirom na veliki broj seobenih vrsta kojima su za opstanak neophodni sigurni i očuvani seobeni putevi kojima se koriste milijunima godina. Zbog toga je nužno izbjegavati nepoštovanje zakonskih propisa. Ukoliko prekinemo bilo koji seobeni pravac u bilo kojem dijelu svijeta poput Jadranskog seobenog pravca, onemogućujemo opstanak stotina ptičjih vrsta koje dijelimo sa ostatkom svijeta. Prvi korak u naporima da se ograniči i zaustavi uništenje biološke raznolikosti je organiziranje ovakvih upoznavanja javnosti sa prirodnim vrijednostima u neposrednoj blizini. Nadalje opet sve ovisi o savjesti i postupcima ljudimi na svim razinama.

Istovremeno, ostatak Europe također nije mirovao, bez obzira na vremenske (ne)prilike. Sudjelovalo je više od 64.000 stanovnika iz 33 zemlje, koji su zapazili gotovo 6.000.000 ptica! Naravno, iz svake zemlje, u kojima se odigralo više od 2.500 promatranja, dolaze izvještaji karakteristični za njihovo podneblje. Prvi zajednički koraci učinjeni su mnogo puta, hoće li se nastaviti u dobrome smijeru?

regionalexpress.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.