Fotogalerija: Završili prvi „Dani rukotvorina – drvo, glina, tekstil” u Pazinu

U Pazinu su se od 14. do 16. rujna održali prvi “Dani rukotvorina – drvo, glina, tekstil”. Okosnica ove stručno-edukativno manifestacije bile su rukotvorine vezane uz tradiciju Istre.  U trodnevnom programu izmjenjivale su se radionice, predavanja, filmovi, a u predvorju Kaštela odvijao se mali sajam rukotvorina. Manifestaciju su osmislile Mirjana Margetić, kustosica i Nikolina Rusac, dokumentaristica iz Etnografskog muzeja Istre.

Prvog dana tema je bila tekstil, a održane su radionice izrade veza i pletenja koje su vodile korisnice Dnevnog boravka i pomoći za starije osobe iz Pazina. Gospođa Gracijela Damijanić pokazala je kako se izrađuju cavate, dok je Marija Brenko prela je vunu uz pomoć preslice. Uz individualne posjetitelje na radionicama su sudjelovali i učenici srednjih škola koji su učili tehniku veza. Za ovu prigodu postavljena je manja izložba preslica iz fundusa Muzeja, a kustosica Mirjana Margetić održala je kraće izlaganje na ovu temu.

Drugi dan manifestacije bio je posvećen drvu. Održane su dvije pokazne radionice izrade predmeta od drva i jedna pletenja košara koju je vodio Livio Bratičić. Marijan Milić demonstrirao je izradu pladnja, a Mile Lončar proces izrade drvene sklede od skice do konačnog proizvoda. Uz to učilo se i kako napraviti drvenu žlicu. S obzirom na velik broj posjetitelja nisu se svi stigli okušati u drvodjelstvu, a oni koji jesu vidjeli su koliko snage, vještine i strpljenja treba da bi se ručno istesala zdjela od komada drva. Kustosica Tanja Kocković Zaborski održala je predavanje „Drvo u kućanstvu“.

Posljednjeg dana manifestacije radilo se s glinom. Brojne polaznike radionice izrade zemljanih posuda Roberta Weissman Nagy upoznala je s dvije tehnike izrade – tehnikom valjušaka i oblikovanja posuda od kugle gline. Na drugoj radionici, pod vodstvom Aleksa Klobasa i Roberte Dušman Franković iz AR Keramike, polaznici su imali prilike raditi na lončarskom kolu što je izazvalo oduševljenje kako kod mlađih, tako i kod starijih. Na obje radionice izrađeno je stotinjak glinenih posuda koje će nakon sušenja i pečenja polaznici moći ponijeti kućama.

Posebnost ove manifestacije bila je međugeneracijska suradnja i uključivanje lokalne zajednice u muzejske aktivnosti što se pokazalo dobrim modelom s obzirom na pozitivne utiske voditelja, ali i brojnih polaznika radionica. Budući da je izraženo veliko zanimanje građana Pazina i okolice, ali i turista za radionice te izložbeno – sajmeni aspekt, u Etnografskom muzeju Istre nadaju se da će ova manifestacija održavati i u idućim godinama.

Manifestaciju je financijski poduprla TZ Središnje Istre, a Grad Pazin ustupio je štandove za sajmeni dio.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.