Završnica projekta Nedilja u 5 popolne ove nedjelje u Zabrežanima

fdp_nedilja5_1Nedilja u 5 popolne, projekt Folklornog društva Pazin koji za cilj ima očuvanje i dokumentiranje starih običaja, pjesama i plesova iz područja bivše općine Pazin, tokom 2013. godine održao se u šest mjesta. Ove će se nedjelje završnica projekta, uz ples, svirku i pjesmu, održati u Zabrežanima.

Ove će se nedjelje, s početkom, kako sam naziv projekta kaže, u 17 sati, u zgradi bivše škole u Zabrežanima, mještani prisjetiti svojih stari običaja kao što su žetva pšenice, kosidba s nekad dostupnim oruđem i slično, dok će se posebna pažnja pridati sadnji, guljenju i obradi konoplje, što će, zajedno s potrebnim alatima, prezentirati Anton Paris.

Razgovor će voditi članovi Folklornog društva Pazin Goran Farkaš i Marko Pernić, potpomognuti Viktorom Križancem, koji je mještane unaprijed upoznao s projektom i zamolio da se već sada pokušaju prisjetiti na kojim su akcijama kao mladi zajedno radili u selu, gdje su odlazili i na koji posao, te kako su se zabavljali.

Pazinski će folkloraši mještanima, za uzvrat, pokazati neke od plesova, svirki i pjesama iz raznih dijelova Istre koje su oni pokušali sačuvati od zaborava izvodeći ih i prenašajući na mlađe članove.

Svi zainteresirani mogu doći poslušati razgovor, sudjelovati u njemu ili pokazati neki drugi starinski običaj kojega žele sačuvati od zaborava. Organizator projekta je Folklorno društvo Pazin, a njegov je značaj prepoznala i financijski potpomogla Istarska županija.

iPazin.net

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.