Zbog administracije pršuti još uvijek bez markica

Na adrese pet istarskih pršutana ovih je dana stigao dopis Ministarstva poljoprivrede o njihovu upisu u Upisnik proizvođača istarskog pršuta zaštićenog oznakom izvornosti.

Rješenje, odnosno potvrdu o upisu u upisnik dobili su poduzeće Pisinium d.o.o. iz Pazina, pršutane Antolović i Milohanić iz Tinjana (registrirane u sklopu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava), obrt Istarski pršut Dujmović iz Kringe te obrt Kod Milana vlasnika Milana Buršića iz Vodnjana.

Ovo je u biti samo administrativni čin kojim se sankcionira provjera sukladnosti proizvodnje istarskog pršuta u ovih pet pršutana s uvjetima navedenima u rješenju o zaštiti istarskog pršuta oznakom izvornosti, ali je to ujedno i zadnji konkretni formalni čin koji ranije proglašenu načelnu zaštitu istarskog pršuta sada primjenjuje na konkretne proizvode konkretnih proizvođača.

Formiranje upisnika proizvođača istarskog pršuta pri Ministarstvu poljoprivrede ujedno je i prvi formalni korak u zadovoljavanju uvjeta u proceduri zaštite istarskog pršuta na razini Europske unije, za što je već podnijet zahtjev nadležnim tijelima u Bruxellesu.

Međutim, iako bi uskoro na tržište trebala izaći druga serija zaštićenih istarskih pršuta s oznakom izvornosti, ona će zapravo biti prva označena zakonski propisanom markicom.

Do toga je došlo zbog administrativne zbrke, odnosno oduljenog dopisivanja službi Ministarstva poljoprivrede s certifikacijskom tvrtkom Biotechnicon (koja je rješenjem o zaštiti istarskog pršuta zadužena za provođenje kontrole) o ispravljanju nekih formalnih i faktografskih pogrešaka u prijavi već proizvedenih pršuta za dobivanje markice.

Iako je dakle u toj prvoj seriji, čija je proizvodnja počela 2011. godine, provedena dvogodišnja kontrola svih faza proizvodnje (nadzor nad porijeklom odojaka i njihovim ulaskom u tovne farme, nadzor tova i ishrane, čak i porijekla hrane, zatim nadzor klanja i obrade butova, nadzor ulaska butova u pršutane, njihove pripreme te sušenja i zrenja, praćenje uvjeta u pršutani i naposljetku laboratorijska analiza gotovog proizvoda), i iako je Biotechnikon Ministarstvu poslao rješenje da 413 komada pršuta te prve serije u spomenutih pet pršutana udovoljava uvjetima zaštite, tek je prije dvadesetak dana nakon brojnih ispravaka stiglo konačno rješenje na osnovi kojeg su se mogle izdati markice s oznakom izvornosti.

Do tada su međutim svi ti pršuti već prodani, bez markice, ali s provedenom (i plaćenom!) procedurom kontrole.

glasistre.hr

© iPazin.net portal 2001. - 2024.