Zbog recesije, Grad Pazin se odriče milijun kuna prihoda

Zbog recesije, Grad Pazin se odriče milijun kuna prihodaIzvoznicima bi se za 50 posto smanjio porez na tvrtku, njima i njihovim poslovnim partnerima prepolovila bi se i komunalna naknada. Komunalni doprinos za nove proizvodne i uslužne objekte u poslovnim zonama također bi se prepolovio, a raniji pedesetpostotni oprost cijene vodovodnog priključka za takve djelatnosti širi se i na objekte izvan poslovnih zona.

Iako se još donedavno, čak i u svečanim prigodama, govorilo da »za Pazin nema krize« te da ovdašnje gospodarstvo još nije dodirnuto odjecima svjetske ekonomske recesije, a da možda ne bi tako skoro trebalo ni biti, Gradsko je poglavarstvo na posljednjoj sjednici usvojilo »Mjere za poticanje gospodarstva i zaposlenosti u gospodarstvu Grada Pazina«. One su posljedica sličnog županijskog paketa, istaknuo je obrazlažući ih gradonačelnik Neven Rimanić, a usmjerene su prvenstveno lokalnom poduzetništvu, čije bi razmjere gradska vlast htjela zadržati barem u sadašnjim okvirima.

Zbroj svih mjera iz pazinskog paketa matematički je vrijedan 1,664 milijuna kuna. No tek se dio njih kani ostvariti direktnim novčanim intervencijama, a veći se dio dobiva samo računski, odricanjem od dijela proračunskih prihoda.

Poglavarstvo je isplaniralo šest grupa poticajnih mjera, od kojih se prva odnosi na poticajna kreditna sredstva za poduzetnike i obrtnike, odnosno na gradsko subvencioniranje kamate za poduzetničke i poljoprivredne kredite. Druga grupa obuhvaća porezne olakšice putem lokalnih propisa, i ta je vrijednosno najjača, dostižući iznos od 1,152 milijuna kuna, za koliko bi se smanjili proračunski prihodi po pojedinim stavkama. Izvoznicima bi se tako za 50 posto smanjio porez na tvrtku, njima i njihovim poslovnim partnerima prepolovila bi se i komunalna naknada. Komunalni doprinos za nove proizvodne i uslužne objekte u poslovnim zonama također bi se prepolovio, a još otprije je na snazi pedesetpostotni oprost cijene vodovodnog priključka za proizvodne i uslužne djelatnosti u poslovnim zonama, no sada se ta mjera proširuje i na objekte izvan zona.

Tristotinjak tisuća kuna manje u gradskom proračunu donijelo bi smanjenje zakupnina poslovnih prostora unutar obuhvata GUP-a grada Pazina za deset posto, a izvan obuhvata GUP-a za 25 posto, te smanjenje zakupnine poljoprivrednog zemljišta za 25 posto.

Zanimljiva je, iako vrijednosno sasvim simbolična (neposredni poticaj u ukupnom iznosu od 30.000 kuna), mjera »Poticaji stvaranju lokalnih brandova«, kojom bi se pomagala promocija lokalnih proizvođača vina s kontroliranim porijeklom, meda, maslina i drugih »lokalnih« poljoprivrednih proizvoda te proizvoda od plastike i plastičnih masa, kamena i drva!
Planirane su i pomoći nezaposlenima starijima od 45 godina koji su otpušteni zbog recesije (ukupno 200 tisuća kuna), a sufinancirali bi se i programi prekvalifikacije odnosno obrazovanja za potrebe lokalnog gospodarstva.

U posljednjem su paketu mjere racionalizacije, u kojima se navodi da se tijekom 2009. godine neće povećavati plaće djelatnika gradske uprave i proračunskih korisnika, da se rebalansom gradskog proračuna stavke materijalnih izdataka i investicijskog održavanja neće povećavati, već samo smanjivati, te da se do kraja godine neće povećavati gradski porezi i doprinosi te cijene komunalnih usluga i naknada.

Iznos od 1,664 milijuna kuna u gradskom će se proračunu pronaći smanjivanjem stavki za kapitalne investicije. Ove su mjere, kako je istaknuo pročelnik gradskog Odjela za financije i proračun Edi Ćus, usklađene s Istarskom županijom i susjednim jedinicama lokalne samouprave, ali ih treba smatrati privremenim, s rokom važenja do kraja ove godine. Bude li ih trebalo produljiti i na sljedeću godinu, bit će ugrađene u sljedeći gradski proračun. Dogradonačelnik Renato Krulčić upozorio je da bi uz ovaj paket mjera za poticanje gospodarstva što prije trebalo pripremiti i dodatni paket socijalnih mjera, odnosno pomoći stanovništvu.

Davor Šišović
Glasistre.hr

1 komentar na “Zbog recesije, Grad Pazin se odriče milijun kuna prihoda”

  1. pufpant napisao:

    eko, to su baren neke mjere, opipljive, stvarne, realne… a ne one Kanaderove eskadrile maturanata koji spašavaju Lijepu našu hehehe

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.