Zbog suhe jeseni izloženo samo stotinjak vrsta gljiva naših krajeva

Izložbe gljiva u Istri su od ranih 90-ih godina vrlo intenzivne i vrlo dobro posjećene iz jednostavnog razloga što imaju veliku edukativnu ulogu u društvu, a s druge strane doprinose obogaćivanju gastronomske slike naših područja

U novoj sportskoj dvorani u Pazinu jučer je otvorena četvrta dvodnevna “Istarska izložba gljiva”, a s obzirom na suhu jesen posjetitelji će ondje moći razgledati stotinjak vrsta gljiva naših krajeva koje su se pobrinuli prikupiti i determinirati članovi raznih istarskih gljivarskih društava, ali i onih iz prijateljskih društava izvan Istre. Na raspolaganju će im biti iskusni determinatori iz Hrvatske i inozemstva.

Poučna staza kroz Kontiju

– Izložbe gljiva u Istri su od ranih 90-ih godina vrlo intenzivne i vrlo dobro posjećene iz jednostavnog razloga što imaju veliku edukativnu ulogu u društvu, a s druge strane doprinose obogaćivanju gastronomske slike naših područja, kazao je na samom otvorenju Mladen Milohanić, predstavnik županijskog odjela za poljoprivredu.

Predsjednik Istarskog mikološko-gljivarskog saveza Istre Željko Ružić najavio je novi projekt udruge, prvi takve vrste u Hrvatskoj, uređenje poučne gljivarske staze kroz šumu Kontiju iznad Limskog kanala na području općine Vrsar.

– Izložbu redovito posjećuju djeca iz vrtića, učenici osnovnih i srednjih škola te sam uvjeren da će tako biti i ove godine, kazao je pazinski dogradonačelnik Veljko Brajković te izrazio žaljenje što u Pazinu ne postoji gljivarsko društvo.

Legende o tartufima

Uslijedilo je pregledno predavanje “Tartufi: od ekologije do ekonomije” Željka Zgrablića iz Istraživačkog centra za općekorisne funkcije šuma “Josip Ressel” iz Pazina. Govorio je kako oni funkcioniraju u šumskom ekosustavu, povijesti tartufarstva, legendama o tartufima, socioekonomskom značaju, mogućnostima iskorištavanja i održivog korištenja.

U subotu je Dino Buršić iz istog centra predstavio projekt “Incredible”, dok je u podne Miroslav Praskalo održao predavanje “Halucinogene gljive i priče oko njih”. Pokrovitelj manifestacije je Istarska županija, Grad Pazin i Turistička zajednica središnje Istre.

Od veljače besplatna dozvola za branje gljiva

Prema novom pravilniku o gljivama od 20. veljače ove godine (Pravilnik o korištenju nedrvnih šumskih proizvoda) branje gljiva za osobne potrebe u državnim šumama dozvoljeno je i besplatno. Dosad je dozvola koštala 200 kuna. No, potrebno je osobno, poštom ili e-mailom (www.hrsume.hr/index.php/hr/) kontakt u podružnicama Hrvatskih šuma (Šumarija Buzet) ishoditi godišnju dozvolu. Ako ste šumoposjednik i gljive skupljate u svojoj šumi, ne trebate imati nikakvu posebnu dozvolu, samo se trebate držati propisane dnevne količine. Takve izmjene pozdravlja Željko Zgrablić iz Istraživačkog centra za općekorisne funkcije šuma “Josip Ressel” iz Pazina, ujedno i tajnik Istarskog mikološko-gljivarskog saveza Istre, međutim, nije zadovoljan što je ukinuta obavezna edukacija za komercijalne sakupljače.

– Mnogo radimo na prikupljanju podataka o staništima gljiva koji nedostaju u nacionalnoj bazi gljiva, pa su tako pojedine vrste na crvenoj listi, možda i nepotrebno. Tu je primjerice i problem ljetnog tartufa koji se ne smije brati u kolovozu, kaže Zgrablić pohvalivši zatim što se izmjenama pravilnika dopušteno vrijeme branja tartufa sada odredilo za svaku vrstu zasebno. “Sada svaka vrsta ima svoju sezonu”, kaže. Nova nacionalna baza gljiva s izmijenjenim restrikcijama objavit će se za tri godine. (A. DAGOSTIN) / Glas Istre

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.