Zbog vanbračne zajednice izbačen s krizme?

KrunicaZa obitelj Jakus iz sela Vlašići u općini Žminj nedjelja je trebala biti dan za pamćenje – tada su im se, naime, trebala krizmati dva sina, najmlađi Miran i srednji Stiv. Međutim, nedjeljna se krizmena misa pretvorila u malu noćnu moru.

Prema riječima Zdenke i Marina Jakusa, majke i oca, u nedjelju se župnik Jordan Rovis nije držao dogovora te je Dragana Kramara, nesuđenog kuma najmlađeg sina Mirana, u zadnji tren potjerao iz crkve. Tako se za vrijeme mise krizmao tek Stiv kojemu je kum bio Mirko, najstariji sin obitelji Jakus.

Kum ne može biti, ali može biti prisutan

– Dragan Kramar zatražio je potvrdu od svog svećenika Antona Krajcara da može biti kum, a kada smo ju donijeli u žminjsku župu, župnik Jordan Rovis je kazao da potvrda nije na pravom formularu. Nakon toga Kramar je pozvao svog župnika i potom su kazali da će riješiti problem, priča Marino Jakus.

Međutim, problem nije riješen, već se zakomplicirao. Na površinu je isplivala činjenica da Kramar živi u izvanbračnoj zajednici te da po pravilima Crkve ne može biti kum.

Obitelj Jakus je tada zamolila župnika Rovisa, uvažavajući činjenicu da Kramar ne može biti kum, da bude barem prisutan jer je to želja njihovog sina Mirana, dok će i njemu službeno kum biti brat Mirko. Dogovorili su se da o tome Miranu neće reći ništa da ne bi komplicirali stvar te da bi mu ispunili želju, a ruku na rame će mu za vrijeme mise staviti brat Mirko.

– Već je na idućim pripremama župnik Miranu pred svom djecom ipak kazao da mu Kramar ne može biti kum. Kada je došao kući, nismo to komentirali i rekli smo mu da će sve biti u redu, misleći pritom da će se župnik ipak držati dogovora, pričaju roditelji.

Međutim, na dan krizme župnik je Kramaru dva puta rukom pokazao da ode i kazao da nema što tražiti pored Mirana. “Vi niste kum i nemate što ovdje raditi”, bile su, veli Kramar, župnikove riječi. Izašao je iz crkve, a otac Marino poveo je i sina Mirana te su svi zajedno s majkom Zdenkom misu proveli ispred crkve.

Obitelj Jakus priča da je svećenik, kada je vidio da ih nema, najstarijem bratu rekao neka Mirana i kuma Dragana pozove natrag u crkvu i ovaj im je poslao poruku na mobitel, no mobitel im je ostao doma i poruku su vidjeli tek po dolasku kući.

– I da sam vidio poruku, mislim da se tada više ne bih vraćao, kaže otac Marino.

Jakovljević: Roditelji reagirali preemotivno

Obitelj Jakus je sačekala kraj mise i potom se obratila biskupu Ivanu Milovanu te ispričala što se dogodilo. Milovan ih je tada pozvao i dogovorili su se da se ipak pridrže dogovora te je on u sakristiji krizmao Mirana.

Župnik Rovis, priča obitelj Jakus, nije sudjelovao jer se poslije mise pojavio pred crkvom i tvrdio da nije potjerao kuma iz crkve. Na to su reagirala djeca te se župnik Rovis udaljio.

Komentar smo zatražili i od žminjskog župnika Jordana Rovisa, no on nije želio o tome razgovarati, poručio je samo neka obitelj Jakus kaže istinu. Slučaj je ipak komentirao kancelar porečko-pulske biskupije Ilija Jakovljević, koji je kazao da je upoznat sa žminjskim slučajem te da smatra da je problem bio u nedostatku komunikacije, odnosno da se nisu točno dogovorili detalji oko same procesije.

– Uistinu mi je žao što se to dogodilo. Prvo moram naglasiti da onaj tko živi u izvanbračnoj zajednici zaista ne može biti kum. Ključno u ovoj priči je da je brat trebao biti kum i mislim da je došlo do nesporazuma kada je bila procesija jer kum nije mogao biti prisutan, ali je mogao sjediti u klupi s krizmanikom i potom pristupiti kada je biskup krizmao.

Župnik je htio izići ususret i nije potjerao kuma iz crkve. Došlo je do nesporazuma kod procesije. Roditelji su vjerojatno tada reagirali preemotivno i mislim da su se trebali vratiti. No, na kraju je biskup, kada je uvidio u čemu je problem, krizmao dječaka i sve je ispalo u redu, kaže Jakovljević.

Jakus: Kada bi pravila za sve bila jednaka…

Obitelj Jakus zaključila je da se sve dogodilo samo zato što su bili iskreni. Kažu da ih je rastužilo to što se župnik Rovis nije držao dogovora, a pretpostavljaju da je to bila reakcija i inat jer su se oni obratili i prije u biskupiju, gdje im je rečeno da će pozvati i župnika Krajcara i Rovisa.

– Umjesto da budu sretni što nam se krizmaju dva sina i da ih nagrade te svojim ponašanjem privlače djecu u crkvu, kakav će poučak djeca iz svega toga izvući? Uz to ne vjerujem da naš kum jedini živi u izvanbračnoj zajednici. Kada bi pravila za sve bila jednaka, ne bih ništa rekao. Mogao nam je odmah reći da kum ne može biti prisutan i sve bismo objasnili Miranu i našli novog kuma, zaključuje otac Marino.

Dragan Kramar i njegova djevojka Ivana Damijanić kažu da ih je pogodio način na koji je župnik Rovis reagirao. Kramar kaže da se osjećao poput razbojnika.

– Biskup Ivan Milovan nas je saslušao i pored njega smo se osjećali sigurni i prihvaćeni te je u nama dodatno stvorio želju za odlaskom u crkvu, što je čista suprotnost od onoga što smo osjetili kod župnika Rovisa, zaključuju.

Za krizmu kum nije nužan

O tome tko može biti kum govori kanon 874. i točno određuje: “Da bi se komu dopustilo preuzeti službu kuma potrebno je:

1) da ga odredi sam krštenik ili njegovi roditelji ili onaj tko ih zamjenjuje ili, ako tih nema, župnik ili krstitelj i da je prikladan te da ima nakanu vršiti tu službu;

2) da je navršio šesnaestu godinu života, osim ako dijecezanski biskup odredi drugu dob ili ako župnik ili krstitelj smatraju da se zbog opravdanog razloga treba dopustiti iznimka;

3) da je katolik, potvrđen i već pričešćen i da provodi život u skladu s vjerom i preuzetom službom;

4) da nije udaren nikakvom zakonito izrečenom ili proglašenom kanonskom kaznom;

5) da nije otac ili majka krštenika”.

Kancelar pulsko-porečke biskupije Ilija Jakovljević je poručio onima koji žive u izvanbračnoj zajednici da ne traže da budu kumovi.

– Ako nemaju uvjete, neka to ne traže. I ja bih rado bio tumač engleskog jezika, ali ne mogu. Pravila trebaju biti jednaka za sve i barem u crkvi treba biti zadovoljena pravednost, ako nigdje drugdje, rekao je Jakovljević.

Naglasio je da za krizmu kum nije nužan, dok za krštenje jest te da je najbitnije da kum krizmanika ima sve sakramente kršćanske inicijacije, a to su krštenje, pričest i krizma, ali i da živi u skladu s crkvenim načelima, odlazi redovito u crkvu te da daje blagosloviti kuću i da, ako ima djecu, ona idu na vjeronauk. Kaže da se tolerira i granica s godinama ako kum ima sve sakramente.

Usto, naglašava da i krizmanik mora ispuniti sve uvjete, a to su da svih osam razreda osnovne škole pohađa školski vjeronauk i da pohađa pripreme u župi, takozvani župni vjeronauk, koji ovisno o župi traje do dvije godine. Često se postavlja pitanje mogu li brat i sestra biti kumovi.

– Oni mogu, no roditelji ne, ali oni svakako moraju poticati djecu na vjeru. Međutim, ako su roditelji indiferentni, a dijete je ispunilo sve uvjete, može se krizmati, zaključuje Jakovljević.

glasistre.hr

18 komentara na “Zbog vanbračne zajednice izbačen s krizme?”

 1. mala napisao:

  dajte ljudi shvatite više da nema niš od tih glupih sakramenta i da je crkva samo formalnost !!! niš to temu malemu ne bude promijenilo život i olakšalo za nać delo, dobru ženu, sprječilo da se drogira, pomoglo da fini faks, nikad se ne napije i sve slično. Ja imam sve sakramente i nič bolje ili gore u životu mi ni zbog tega…to je samo dokaz da ne rabi hodit tamo i davat in šolde za te monade bez veze. bog je svugdje oko nas su nas učili pa će bit dosta da se ja njemu molin anke u svojoj postelji.

 2. joh napisao:

  Ma ča takove bedastoće i malograđanske, bolje reći seljačke priče tu treba prenositi? A i u Glasu Istre! Bože sačuvaj!
  Ste se izjasnili ko katolici? Daje država masne pare crkvi nauštrb nas koji nismo vjernici, a svejedno plaćamo?
  Nemojte onda bar bit takvi licemjeri i poštujte si te vaše nonsensne zakone! Ki je vidi živit skupa prije braka?! A o sexu da i ne govorimo! Storite lipo otroka i onda se nabrzaka oženite dok se pravo ni ne poznate pa se lipo rastanite ili ostanite skupa živjeti u paklu do kraja života!
  I nemojte zabit u crkvi pokazivati nove veštite i ogovarati ostale ovčice!

 3. bo napisao:

  :) istina!!

 4. hoj napisao:

  Ča je sa plovanima koji žive u izvanbračnim zajednicama? Moru oni vodit misu i ostale poslove?

 5. nacinger napisao:

  zapravo,je smiješno kako,neki pastirski judeokršćanski ,rituali imaju bitnost u osjećaju pripadanja zajednici,uglavnom bog ne postoji i možete nastavit dalje živjeti sa tom činjenicom

 6. Bepo napisao:

  Nacinger – Daj se navadi najprije pisat pa onda nešto napiši.

 7. men napisao:

  izbori treba više love zna se

 8. sokol napisao:

  zbog vanbračne zajednice izbačen s krizme-zbog pedofilije premješten u drugu župu-amen

 9. nacinger napisao:

  bepo,isus te voli ,iako si kreten

 10. Bepo napisao:

  Nacinger – Isus se piše sa velikim početnim slovom..

 11. Svjetlana napisao:

  Pa kad smo već kod svećenika, meni ni ovaj naš pazinski nije nešto presimpatičan i preuvjerljiv.

 12. nacinger napisao:

  bepo,aj ti lipo u zagreb i ponosno diži,desnicu ruku na pozdrav papi
  http://www.youtube.com/watch?v=i5AW-QE2xqw

 13. Bepo napisao:

  Nacinger – Stvarno je sila da se navadiš pisat. Probaj jušto jeno malo, ne moraš čuda, tek toliko da rečenici udahneš neki određeni smisao.

 14. RayBan napisao:

  uf

 15. Bepo napisao:

  Kaznena prijava ne implicira apsolutno nikakvu krivnju prema onom protiv koga je podnijeta, vec samo osnovanu sumnju.

 16. sven napisao:

  Ovaj komentar je pun predrasuda i vrijeđanja …. pročitaj nešto u životu i ne komentiraj na osnovu tračeva. Kao da kažeš da su svi Njemci nacisti a Hrvati ustaše.

 17. sven napisao:

  Nitko od vas ne spominje činjenicu kako je biskup postupio ljudski što kaže i sama obitelj, i to je najbitnije od svega. Postoje kriteriji za bilo koju službu kako u školi, poduzeću tako i u crkvenim zajednicama …

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.