Fotogalerija: Pazinske “Roženice” oduševile Slovačku publiku

Rozenice_2015_4Rasprodana koncertna dvorana Reduta u gradu Spišska Nova Ves u Slovačkoj gdje je mješoviti pjevački zbor Roženice iz Pazina sudjelovao na tradicionalnom božićnom koncertu “Tiha noć” u subotu 19. prosinca 2015.

Već 27. put za redom pjevači Mješovitog zbora Chorus Iglovia organizirali su Božićni koncert „Tiha noć“ na kojem su do sada gostovali zborovi iz Nizozemske, Njemačke, Italije i drugih zemalja no, ove godine, po prvi puta su bili pozvani gosti iz Hrvatske. Njihovim odabirom je od hrvatskih zborova izabran zbor Roženice iz Pazina da od 17.-20.12. boravi u gradu Spišska Nova Ves u Slovačkoj i uz njihov zbor priredi božićni koncert. Pazinski zbor je s ponosom prihvatio njihov poziv i s velikim entuzijazmom pripremio program za koncert u najpoznatijoj koncertnoj dvorani na sjeveru Slovačke.

Božićni koncerti u Spiškoj Novoj Vesi među ljubiteljima zborskog pjevanja vrlo su popularni, no interes posjetitelja koncerata ove godine je premašio sva očekivanja tako da su domaćini morali organizirati dva ista koncerta u subotu 19.12.2015. kako bi zadovoljili svu zainteresiranu publiku i to jedan u 16 a drugi u 19 sati. Dva puta rasprodana koncertna dvorana Reduta oživjela je posljednje subote prije Božića zborskim repertoarom različitih žanrova a više od 750 ljudi u publici nije krilo zadovoljstvo svim izvedbama a posebnim su ovacijama ispratili zbor Roženice koji im je, za kraj svog programa, otpjevao veselu i plesnu slovačku narodnu pjesmu „Tancuj, tancuj“ uz pratnju Kristine Puh Leko na klaviru.

U prigodi ovogodišnjeg izdanja tradicionalnog koncerta “Tiha noć 2015”, kao gost, predstavio se je Mješoviti pjevački zbir roženice iz Pazina. Dirigentica pazinskog zbora, Ines Kovačić Drndić, u izjavi za lokalnu televiziju, nije krila svoje dojmove: “Fascinirana sam cijelim tijekom našeg boravka u Slovačkoj. Naši su se domaćili brinuli o nama na svakom koraku, pokazali nam znamenitosti svog grada, vodili nas i u posjet povjesnom gradu Levoča te na Marijansku goru koju je 1994. posjetio i Papa Ivan Pavao II. Što se koncerata tiče, imam samo superlative za prekrasnu koncertnu dvoranu Reduta na kojoj Vam mnogi mogu zavidjeti a ugodno nas je iznenadilo i preko 750 posjetitelja na oba koncerta. Svojim repertoarom predstavili smo tradicionalne božićne pjesme iz naših krajeva ali i popularne skladbe drugih naroda i autora. Ponosna sam na članove zbora Roženice koji su sav svoj entuzijazam i ljubav prema zborskom pjevanju pretočili u prekrasne interpretacije i tako slovačku publiku na jednom i drugom koncertu uz pljesak digli na noge! Vjerujem da će se prijateljstvo koje je nastalo između naša dva zbora dugo nastaviti i stvoriti nove prilike za zajedničko muziciranje.”
Program zbora Chorus Iglovia bio je podijeljen u dva dijela pri čemu su u prvom dijelu izveli sakralni program čeških i slovačkih autora kada su posebno oduševili izvedbom Mise brevis češkog skladatelja Zdeněka Lukáša, a u drugom su se dijelu predstavili poznatijim melodijama poput Berlinove pjesme „White Christmas“. Publika je oba dva koncerta od zajedničkih zborova, nakon tradicionalne hrvatske božićne pjesme „Radujte se narodi“ tražila i bis, što su zborovi zdušno prihvatili izvevši najpoznatiju božićnu pjesmu „Tihu noć“ i tako posjetiteljima pružili puna dva sata užitka uz zborsku glazbu. I to tako dva puta!

Zadovoljstvo koncertima nije krila ni dirigentica domaćeg zbora, Marta Novakova, te je, između ostalog rekla: “Interes za pjevanje u našem zboru je velik, što me posebno veseli. Naš se zbor za ovaj koncert pripremo puna 4 mjeseca, što je rezultiralo i izvrsnim izvedbama, ne samo zbog prisutne publike već i zbog naših gostiju. Dva puta rasprodana koncertna dvorana govori da ne obuzima samo nas strast za zborskom glazbom već da to prenosimo i na publiku koja nas sluša, a u prigodi ovogodišnjeg koncerta Tiha noć u to su se savršeno uklopili i naši gosti iz Pazina sa njihovim reportoarom te je potpuni doživljaj bio savršen.”

Prijateljstva satkana na glazbenoj podlozi i u ovoj su se prigodi pokazala kao vrlo prisna i posebna. Druženje slovačkog zbora ChorusIglovia i našeg zbora Roženice nastaviti će se već idućeg listopada u Istri kada će zbor ChorusIglovia sudjelovati na drugom međunarodnom festivalu zborova „MusicaSacra“ u Vrsaru od 14.-16.10.2016.

MPZ Roženice / iPazin.net

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.