Na zelenoj tržnici pakira se opasni medicinski otpad i skladišti u zoni izvorišta vode u Pazinu

Na Veletržnici u Matuljima kod Rijeke dovozi se, pakira i odvozi opasni infektivni otpad. A tu se obavlja i prekrcaj opasnih industrijskih kemikalija. Kad se otpad u Matuljima spakira i prepakira, odvoze ga u skladište bivše tvornice Pazinka, koja se nalazi u zoni sanitarne zaštite izvorišta voda. 

Gotovo nevjerojatna priča o nevjerojatnom kaosu pri zbrinjavanju opasnog otpada za koji znaju i lokalne vlasti i sudske vlasti i državne vlasti, ali smrtonosnom biznisu zasad nitko ne zna stati na kraj.

O čemu se radi znaju Matija i Suljo. U riječkoj tvrtci Ekooperativa jedan je proveo devet, a drugi 19 godina. Tvrtka se bavila zbrinjavanjem opasnog i neopasnog otpada. Prije godinu dana radnici su dobili obavijest da do daljnjeg više ne trebaju dolaziti na posao.

Matija Samuel morao je otići u mirovinsko provjeriti je li još u radnom odnosu, i potvrđeno mu je da je.

Ekooperativa je prije godinu dana predala zahtjev za prestečajnom nagodbom koji je odbijen. Nakon toga pokušavaju proglasiti stečaj, no to se još nije dogodilo.

“Radi se o nevjerojatnoj priči, sve se okreće protiv radnika”, kaže Mario Iveković iz Novog sindikata.  

Internetskom pretragom doznajemo da se radi o istoj tvrtci koja je prošle godine u travnju ilegalno odložila 80 bačvi opasnog otpada na karlovačkom području. Tada kreću problemi.

“Odluku smo dobili od firme da ne moramo dolaziti na posao dok nas oni ne pozovu, što se, naravno nije desilo, sad smo već 11. mjesec… Znači to je već godinu dana skoro? Da ne znamo na čemu smo”, kaže Samuel.

Trojica radnika poveli su nas do nekadašnjeg sjedišta tvrtke, koje se nalazilo u prostoru Veletržnice Matulji. Pred tvrtku je stigao kombi pun neprozirnih najlonskih vreća.

“To se vidi po kantama što je unutra, jel’ infektivni ili nije. To se onda ovdje na području Veletržnice prebacivalo, da li u onu armadu kako mi to zovemo, ili ovaj manji i onda se transportiralo za Pazin zadnjih godina”, pojašnjava nekadašnji radnik Ekooperative Suljo Jurašin.

Direktor Veletržnica kojeg smo sreli u prolazu bio je je jednako iznenađen viđenim kao i mi. Obećao je istražiti o čemu se radi.

Iza ugla se nalazi zapravo ista, firma, odnosno pravni sljednik. Samuel potvrđuje da ova firma ima istog direktora. “Da, isti su očito ljudi samo se promjenio naziv, očito rade iste stvari koje su radili prije, naime, bave se opasnim i neopasnim otpadom. Zapravo sad su dvije firme, jedna je Biosolution, a druga Eko casa“, kaže Samuel.

U dvije nove tvrtke na adresi Ekooperative sjedi isti šef. Dragan Šepić.

Na pitanje novinarke je li ima ikakve veze sa Ekooperativom, Šepić odgovara: “Ne, nemam, ne znam ništa o toj firmi” te upućuje da se za sva pitanja Ekooperative obratimo u Split.

Na adresu Ekooperative u Splitu su preusmjeravali i radnike. Rečeno im je da se tamo obrate za rješavanje statusa radnog odnosa.

Na internetu se može naći tvrtka Ekooperativa d.o.o. registrirana na broju telefona 051 276 250, zanimljivo to je isti broj telefona koji se može naći ovdje na adresi u Matuljima na druge dvije tvrtke.

U Splitu smo  našli poštanski sandučić na kojem su navedene sve tri tvrtke; Eko casa, Biosolutions i Ekooperativa. Našli smo i ulazna vrata od navodnog ureda na kojima se na papiriću nalazi ime tvrtk, no u uredu nema nikoga.

Zanimljivo, istu adresu provjeravali smo i prije tjedan dana, tada nije bilo papirića s imenom tvrtke. A radnicima se do sada s ove adrese pošta uredno vraćala.

U sudskom registru tvrtka Ekooperativa ima status aktivne, a u upravi su bivši gradonačelnik Lovrana, njegova kćer Sanja te austrijski suvlasnik. Spomenuti Dragan Šepić iz Ecocase – Sanjin je muž.

Vlasnik Ekooperative Emil Gržan rekao nam je da je skladište prodao, no nije nam želio reći kome. Glas Istre od 18.studenog donosi informaciju da se radi o tvrtciReginex d. o.o. Zašto bi oni kupili skladište puno opasnog otpada nisu nam odgovorili do završetka priloga.

U telefonskom razgovoru Emil Gržan nas je uvjeravao da je skladište gotovo skroz očišćeno od otpada. No, snimke koje nam je dostavio povjerljivi izvor govore potpuno drugačije.

Tko je kome što prodao i o čemu se ovdje zapravo radi ne zna ni pazinski gradonačelnik.

“Od iznimnog nam je interesa za Grad Pazin da se što hitnije poduzmu radnje na rješavanju ovog problema bilo od strane društva Ecooperativa d.o.o., bilo od nadležnih institucija te se nadamo da će Vaše izvještavanje o ovoj temi doprinijeti ubrzavanju nužnih radnji”, stoji u priopćenju gradonačelnika Pazina.

“Tvrtka pod drugim imenom, no vlasnici su slični, gotovo isti, umjesto jednog vlasnika njegov zet je naslijedio. Oni tvrde da će samo neopasni otpad zbrinjavati, međutim, njihova dozvola ima 54 stavke među kojima je i zbrinjavanje opasnog otpada”, kaže Miro Simčić, član Mjesnog odbora Šapjane.

Tu dozvolu izdao im je ured u Primorsko-goranskoj županiji, i vrijedi samo za skladište u Šapjani.

Stanovnici Šapjane prosvjedovali su prije tri tjedna. Ne zato jer dolazi potencijalno opasna tvrtka, već zato što oni znaju da je opasna.

Naime, 2004. Ekooperativa je i ovdje skladištila otpad bez ikakvih uvjeta za takvu djelatnost. Mještani su ih otjerali sudskim nalogom.

Protiv tvrtke Ekooperativa i još četvero ljudi, među kojima je i direktor Eco case u tijeku je kazneni postupak zbog ugrožavanja okoliša opasnim otpadom. U tijeku je i sudski postupak zbog nepravilnosti u radu, a prošli tjedan istekla im je dozvola Ministarstva zaštite okoliša. Najavljuju nove inspekcijske nadzore skladišta u Pazinu i rada tvrtke.

http://www.vijesti.rtl.hr/novosti/hrvatska/2021715/dok-drzava-ratuje-protiv-salmonele-na-zelenoj-trznici-pakira-se-opasni-medicinski-otpad-i-skladisti-u-zoni-izvorista-vode/

2 komentara na “Na zelenoj tržnici pakira se opasni medicinski otpad i skladišti u zoni izvorišta vode u Pazinu”

  1. pazinčica napisao:

    u 12 mjesecu 2015. je GI Naš Potok upozoravala na tu firmu kada su objavili sliku radnika koji ispušta neku tekućinu u šaht. taj šaht navodno vodi do Pazinčice ….Firma se onda “branila” da je to bila bačva sa vodom u kojoj radnici peru ruke….a godinu dvije prije su u jami uzimali uzorke zbog nepodnošljivog smrada i čudne pjene u potoku…. zašto ih onda niko nije slušao? ko brani čije interese?

  2. Anonimno napisao:

    ….ovo je previše,,,, na TV-u saznajemo ča nan se dela pod noson……a koliko se domišljan afera sa istom firmom bila je unazad 3-4 lita…..i od oni put se nič ni napravilo da se temu stane na kraj…..dosta tega….neki treba odgovarat za to….oni koji su znali i nič nisu poduzeli…..sramite se!!!!!!!!!!!!!

Komentiranje je onemogućeno.

© iPazin.net portal 2001. - 2024.