Željeznički tunelu kroz Učku ubrzao bi razvoj gospodarstva u Istri

Željeznički tunelGradnja željezničkog tunela kroz Učku, građevinarstvo i iskorištavanje mineralnih sirovina u Istarskoj županiji bile su glavne teme današnje sjednice Gospodarskog vijeća Županijske gospodarske komore u Puli, održane u Svetom Petru u Šumi.

Kako je rečeno, povezivanje istarske željeznice tunelom kroz Učku s riječkim čvorom ubrzao bi se razvoj gospodarstva u Istri.

“Istarske pruge gradile su se u doba Austrougarske, a danas su mrtve. Pripreme za gradnju željezničkog tunela kroz Učku počele su još prije 30 godina, kad se gradio cestovni tunel, no iako su ga političari često uzimali kao argument u predizbornim kampanjama, taj se projekt još nije maknuo s mjesta”, naglasio je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Šime Vidulin. Dodao je kako je taj tunel presudan ne samo za prijevoz robe i za spajanje istarskih pruga s riječkim čvorom i hrvatskom željezničkom mrežom nego i za razvoj istarskog gospodarstva, za budućnost luke Bršice te razvojne projekte koji bi se trebali provesti.

Gosti, dr. Dragan Badnjak s Fakulteta prometnih znanosti iz Zagreba i dr. Stjepan Božićević iz HŽ-a, predstavili su teze za izradbu programa modernizacije istarskih pruga i njihova povezivanja s Rijekom gradnjom tunela.

Nakon sjednice Gospodarskog vijeća u promet je svečano puštena obnovljena županijska cesta Sveti Petar u Šumi -Tinjan dužine 6700 metara, u koju je uloženo 10,2 milijuna kuna. Zajednički su je financirali Hrvatske ceste, Županijska uprava za ceste, općine Sveti Petar u Šumi i Tinjan te Ministarstvo prometa.

Hina.hr

5 komentara na “Željeznički tunelu kroz Učku ubrzao bi razvoj gospodarstva u Istri”

 1. centar napisao:

  Stvarno je apsurdno da se iz Istre ne može direktno vlakom prema Rijeci i ostatku lijepe naše, već se mor au Lupoglavu presjedati, pa opet u Rijeci na vlak. A za to vrijeme se pare lupaju na neke nebuloze i zaobilaznice pruge oko Bibinja, pa nizinska pruga, pa obnova oko Siska. Ova pruga bi trebala biti prioritet za HŽ, jer ako ovako nastavi može slobodno zatvoriti i ovu prugu Buzet-Pula, jer je promet njome minoran (pogotovo teretni).
  Pruga Kanfanar-Rovinj je ukinuta, a bila bi turistička atrakcija, ova za Rašu je otpisana odavno, a Parenzana je djelomično živnula ovim projektom obnove dijela trase za bicikliste i šetače.
  Željezničko povezivanje kroz Učku treba početi čim prije, ali ne samo postavljanjem kamena temeljca kako to u nas zna biti običaj. :(

 2. Anonimno napisao:

  fumo fame & fantasia

 3. Bloket napisao:

  Parenzana je biciklističko-pješačka staza napravljena po trasi nekadašnje pruge. Nit je pruga obnovljena, nit ima tračnica. :)

 4. centar napisao:

  Rekao sam da je obnovljena trasa, a ne tračnice (nažalost). Znam da je asfalt negdje ili malo bolji šljunak nasipan. Bolje išta nego ništa. :)

 5. Bloket napisao:

  Asfalt je u Sloveniji, kod nas je gotovo samo šljunak. Prva liga!

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.