Žig na prvih pet istarskih pršuta

Svečanoj promociji zaštite istarskog pršuta oznakom izvornosti na nacionalnoj razini u tinjanskom Domu mladih prisustvovao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. On je u konačnici trosatne prezentacije utisnuo žigove u prvih pet zaštićenih pršuta koji su uspjeli ispuniti zahtjevne norme: Dujmović iz Kringe, Milohanić i Antolović iz Tinjana, Pisinium iz Pazina te Kod Milana iz Vodnjana.

Ministar je čestitao Udruzi proizvođača istarskog pršuta, Općini Tinjan te poljoprivrednom odjelu Istarske županije na velikom trudu u procesu brendiranja vrhunske istarske delicije koji će dati dodanu vrijednost ovom proizvodu na tržištu Europske unije.

S obzirom na to da dobar dio istarskih proizvođača pršuta sirovinu nabavlja u kontinentalnom dijelu zemlje naglasio je važnost gospodarske suradnje “plave i zelene Hrvatske”, a na kasnije novinarske pitanje odgovorio da će proces zaštite istarskog pršuta na razini EU-a potrajati znatno kraće od zaštite na nacionalnom nivou, koja je potrajala tri godine 2008. – 2011.).

Jedan od licenciranih proizvođača istarskog pršuta, pročelnik županijskog odjela za poljoprivredu, Milan Antolović, kazao je da se u zaštitu brenda dosad utrošilo 178 tisuća eura, pri čemu je država dala 80 tisuća, županija 95 tisuća, a američka državna agencija USAID 3.600 eura.
Prema europskim uredbama dozvoljeno je korištenje sirovine iz šire regije onim proizvodima koji su već na takav način bili zaštićeni, pa je tako istarskom pršutu zaštita brenda iz 2002. godine omogućila korištenje uzgojenih svinja izvan područja Istarske županije, kazao je Antolović.

U povodu mogućih problema pri brendiranju proizvoda na europskom tržištu, spomenut je slučaj sudski odbačenog osporavanja registracije istarskog pršuta koji je vodila slovenska tvrtka Kras koja na hrvatskom sudu ima proizvod nazvan istrski pršut.

Na susretu su govorili predsjednik Udruge proizvođača istarskog pršuta Milan Buršić, tinjanski načelnik Mladen Rajko, direktor konzultantske tvrtke CSQA Adria d.o.o. iz Pule, Gian Paulo Braceschi iz brešanske tvrtke za nalaizu i brendiranje hrane Centro studi assaggiatori, Ivica Kos iz zagrebačkog Agronomskog fakulteta te Blanka Sinčić Pulić iz županijskog poljoprivrednog odjela, ujedno predsjednica Udruge senzornih analitičara pršuta. Potonja je promovirala novi katalog udruge u kojem se nalazi desetoro istarskih pršuta.

Također, proglašeno je jedanaest “panel voditelja”, svojevrsnih učitelja budućih senzornih analitičara: Jasenka Kapuralin, Blanka sinčić Pulić, Mladen Milohanić, Feručo smoković, Alfredo Jedrejčić, Gordan Šubara, Ivica Kos, Damir Lukež, Željan Peloža, Milan Antolović i Srđan Lisac.

Susret je dovršen gala domjenkom na kojem se među ostalim nudilo pet prvih žigosanih pršuta.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.