Zima će ovaj tjedan pokazati zube, Istra će se lediti na -15 °C

“Zimi nije kraj, Europi prijeti polarna hladnoća”, naslov je objave na facebook stranicama Istrameta. U tekstu se navodi da je analizom aktualnih prognostičkih modela došlo do zaključaka kako zima u Europi tek počinje. Iako je riječ o dalekim prognoziranim terminima, sredinom treće dekade sve je izglednije spuštanje hladne polarne mase na dio europskog kopna. Što bi to moglo značiti za Istru pitali smo ekipu Istrameta.

– Pred nama je razdoblje pravog zimskog vremena koje će prema svemu sudeći potrajati do kraja mjeseca. Do subote nas očekuje dosta oblaka i bure. Temperature zraka bit će ujednačene, jutarnje vrijednosti kretat će se od -1 °C u unutrašnjosti do 3 °C uz obalu, a dnevne vrijednosti od 3 u višim dijelovima središnje Istre do 7 °C uz obalu u najtoplijem dijelu dana, kaže Petar Radovan.

Uslijed dolaska veće količine vlažnog zraka iz Sredozemlja, povremeno će biti slabih oborina, naročito u četvrtak i petak kada je u središnjoj Istri izgledan mjestimičan snijeg iznad 300 metara nadmorske visine, uz stvaranje tanjeg snježnog pokrivača, a uz obalu je moguća susnježica.

– Ipak, čini se da nas najveća meteorološka uzbuđenja očekuju krajem tjedna kada je sve izgledniji dolazak iznimno hladnog, odnosno polarnog zraka sa sjeveroistoka Europe. U takvoj situaciji valja očekivati razvedravanje, jačanje bure te drastičan pad temperature zraka. U unutrašnjosti Istre pritom bi se minimalne vrijednosti temperature zraka mogle sniziti do -15 °C, a uz obalu -5 °C. Dnevne vrijednosti tek bi uz samu obalu bile više od 0 °C, a osjećaju hladnog vremena doprinosila bi bura. Zbog mogućnosti dolaska polarnog udara, ali i prognoziranog termina koji izlazi iz okvira sedam dana te mogućih korekcija prognoza, savjetujemo idućih dana intenzivno praćenje meteoroloških izvještaja kako bi se mogli pripremiti te na vrijeme zaštititi biljke i imovinu, kaže Radovan.

(Leonid SLIJEPČEVIĆ)

http://www.glasistre.hr/7dfe35cc-6639-452d-9ac9-afdf5f6a54a4

1 komentara na “Zima će ovaj tjedan pokazati zube, Istra će se lediti na -15 °C”

 1. Vitorio napisao:

  Pratiti vremensku prognozu vodeći računa da se preciznije prognoze mogu dati tek 72, a još bolje 48 odnosno 24 sata prije nastanka događaja. Najavljuju se snijeg i iznimno niske temperature ( to baš i ne ide jako skupa ali je ipak moguće), dakle ako ide snijeg “Usluga” treba dobro i na vrijeme pripremit ralice, sol i sipinu ( navodno soli više i nemaju) očistit ceste da rivamo na delo. Ako su prognoze od minus 15 realno moguće onda će to biti na pazinštini. Znači mi pazinci moramo:
  -pregledati antifriz u svim vozilima ( ne zaboravit i traktor ki ga ima) i zaštitit vozila od smrzavanja,
  -zaštititi vodomjere i vodovodne cijevi od smrzavanja ( slama, stiropor, krpe),
  – osigurat kućnim ljubimcima i domaćim žđivotinjama topliji smještaj i češću izmjenu vode za piće ( psi, mačke, kokoške i ostalo),
  -provat nešto malo hrane i vode osigurati i divljim životinjama, naročito lovci
  -osigurat sebe i svoje bližnje od hladnoće, toplo se obuć, imat hrane pronte, ne izlazit iz kuće bez potrebe, ne na snijeg bez zimskih gume i opreme ( napravit ćeš problem i sebi i drugima),
  -svi ki se griju na struju ( klime, puhalice, termo peći, kotlovnice sa elektr. pumpama) razmislit o tome, kako se grijat ako nestane struje ( forši prontat kakovu staru peć na drva ili plin). Zna se dogodit na određenim područjima izvan grada da se bude i po nekoliko sati bez struje.

  I na kraju forši neće bit jušto toliko zima, ali prognoze su zadnje vrime dosta jušte pa ni loše malo pripazit.

  Pozdravljeni

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.