Zima će ovaj tjedan pokazati zube, Istra će se lediti na -15 °C

“Zimi nije kraj, Europi prijeti polarna hladnoća”, naslov je objave na facebook stranicama Istrameta. U tekstu se navodi da je analizom aktualnih prognostičkih modela došlo do zaključaka kako zima u Europi tek počinje. Iako je riječ o dalekim prognoziranim terminima, sredinom treće dekade sve je izglednije spuštanje hladne polarne mase na dio europskog kopna. Što bi to moglo značiti za Istru pitali smo ekipu Istrameta.

– Pred nama je razdoblje pravog zimskog vremena koje će prema svemu sudeći potrajati do kraja mjeseca. Do subote nas očekuje dosta oblaka i bure. Temperature zraka bit će ujednačene, jutarnje vrijednosti kretat će se od -1 °C u unutrašnjosti do 3 °C uz obalu, a dnevne vrijednosti od 3 u višim dijelovima središnje Istre do 7 °C uz obalu u najtoplijem dijelu dana, kaže Petar Radovan.

Uslijed dolaska veće količine vlažnog zraka iz Sredozemlja, povremeno će biti slabih oborina, naročito u četvrtak i petak kada je u središnjoj Istri izgledan mjestimičan snijeg iznad 300 metara nadmorske visine, uz stvaranje tanjeg snježnog pokrivača, a uz obalu je moguća susnježica.

– Ipak, čini se da nas najveća meteorološka uzbuđenja očekuju krajem tjedna kada je sve izgledniji dolazak iznimno hladnog, odnosno polarnog zraka sa sjeveroistoka Europe. U takvoj situaciji valja očekivati razvedravanje, jačanje bure te drastičan pad temperature zraka. U unutrašnjosti Istre pritom bi se minimalne vrijednosti temperature zraka mogle sniziti do -15 °C, a uz obalu -5 °C. Dnevne vrijednosti tek bi uz samu obalu bile više od 0 °C, a osjećaju hladnog vremena doprinosila bi bura. Zbog mogućnosti dolaska polarnog udara, ali i prognoziranog termina koji izlazi iz okvira sedam dana te mogućih korekcija prognoza, savjetujemo idućih dana intenzivno praćenje meteoroloških izvještaja kako bi se mogli pripremiti te na vrijeme zaštititi biljke i imovinu, kaže Radovan.

(Leonid SLIJEPČEVIĆ)

http://www.glasistre.hr/7dfe35cc-6639-452d-9ac9-afdf5f6a54a4

1 komentar na “Zima će ovaj tjedan pokazati zube, Istra će se lediti na -15 °C”

 1. Vitorio napisao:

  Pratiti vremensku prognozu vodeći računa da se preciznije prognoze mogu dati tek 72, a još bolje 48 odnosno 24 sata prije nastanka događaja. Najavljuju se snijeg i iznimno niske temperature ( to baš i ne ide jako skupa ali je ipak moguće), dakle ako ide snijeg “Usluga” treba dobro i na vrijeme pripremit ralice, sol i sipinu ( navodno soli više i nemaju) očistit ceste da rivamo na delo. Ako su prognoze od minus 15 realno moguće onda će to biti na pazinštini. Znači mi pazinci moramo:
  -pregledati antifriz u svim vozilima ( ne zaboravit i traktor ki ga ima) i zaštitit vozila od smrzavanja,
  -zaštititi vodomjere i vodovodne cijevi od smrzavanja ( slama, stiropor, krpe),
  – osigurat kućnim ljubimcima i domaćim žđivotinjama topliji smještaj i češću izmjenu vode za piće ( psi, mačke, kokoške i ostalo),
  -provat nešto malo hrane i vode osigurati i divljim životinjama, naročito lovci
  -osigurat sebe i svoje bližnje od hladnoće, toplo se obuć, imat hrane pronte, ne izlazit iz kuće bez potrebe, ne na snijeg bez zimskih gume i opreme ( napravit ćeš problem i sebi i drugima),
  -svi ki se griju na struju ( klime, puhalice, termo peći, kotlovnice sa elektr. pumpama) razmislit o tome, kako se grijat ako nestane struje ( forši prontat kakovu staru peć na drva ili plin). Zna se dogodit na određenim područjima izvan grada da se bude i po nekoliko sati bez struje.

  I na kraju forši neće bit jušto toliko zima, ali prognoze su zadnje vrime dosta jušte pa ni loše malo pripazit.

  Pozdravljeni

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Anketa

Koliko puta TJEDNO bacate mješoviti komunalni otpad u polupodzemni spremnik?


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 7 dana
Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2018.