Žive jaslice vratile Gračišće u prošlost

jaslice2010.jpgDrugo ovosezonsko uprizorenje „Živih jaslica“, u Gračišću je ponovo okupilo mnoštvo posjetitelja. Ni prohladno predvečerje u unutrašnjosti Istre nije omelo oko dvije tisuće posjetitelja, koji su u Gračišće pristigli ih svih dijelova Istre. Događaj je započeo u 17 sati na Placu pred crkvom Blažene Djevice Marije odakle su Josip i Marija krenuli uličicama put štalice u kojoj se rodio Isus.

U prikazanju živih jaslica sudjeluje više od stotinu ljudi, mahom mještana Gračaštine, djece iz vrtića i škole u Gračišću koji su odjeveni u likove iz Biblije. Diljem uličica Gračišća, na putu do štalice posjetitelji se susreću sa kostimiranim likovima koji predstavljaju stanovnike Betlehema i prikazuju svakodnevni život stanovništva prije 2011 godina. Povratak u povijest upotpunjuju srednjovjekovne uličice Gračišća te prizori starih djelatnosti i životinje koje su mještani doveli za tu prigodu.

Tko je propustio dva ovogodišnja uprizorenja živih jaslica, još uvijek ih stigne pogledati ovaj tjedan. Žive jaslice se mogu pogledati još u četvrtak 6. siječnja. Događaj započinje u isto vrijeme, točno u 17 sati. Osim živih jaslica, u crkvi Sv. Vida se mogu pogledati i „obične“ jaslice, koje su ipak sve samo ne obične te su na glasu kao jedne od najljepših u Istri. Jaslice u crkvi uređuje Alen Bažon, koji je ujedno i jedan od pokretača živih jaslica.

barkun.hr

© iPazin.net portal 2001. - 2024.