‘’Živim život bez nasilja’’ u Pazinu

PU istarska je nastavila s provođenjem aktivnosti u okviru projekta ”Živim život bez nasilja” pa je tako jučer u Pazinu učenicima osmih razreda OŠ Vladimir Nazor iz Pazina i prvih razreda Gimnazije i Strukovne škole Jurja Dobrile prikazan istoimeni preventivno-edukativni film.

Prikazivanju filma prisustvovali su i zamjenica gradonačelnika Grada Pazina Mirjana Galant, načelnik Policijske postaje Pazin Valter Opašić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Pazin Pavita Jelinčić te ravnatelji škola Zdenka Čohilj i Josip Šiklić.

Partnerstvom Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta s organizacijama civilnog društva, umjetnicima te javnim osobama koji promiču odgovorno ponašanje već se šestu godinu provodi nacionalni preventivni projekt ”Živim život bez nasilja” u cijeloj Hrvatskoj. Cilj projekta je prevencija nasilja, kako vršnjačkog, tako i ostalih oblika nasilja. Projekt je usmjeren prema učenicima osnovnih i srednjih škola, a u njegovo provođenje vrlo brzo uključili su se i brojni umjetnici, organizacije civilnog društva, javne osobe i mediji sa zajedničkim ciljem prevencija nasilja među mladima, nasilja u obitelji i nasilja prema ženama. Projekt ”Živim život bez nasilja” prepoznala je i Europska mreža za prevenciju kriminaliteta (EUCPN), koja ga je 2013. u Litvi nagradila u kategoriji najboljeg projekta primarne prevencije. U sklopu projekta ”Živim život bez nasilja”, prošle je godine nastao i istoimeni igrano-dokumentarni film, koji je posvećen Miroslavu Tunjiću, sedamnaestogodišnjaku, kojeg su 14. studenoga 2010. godine pretukla dvojica mladića. Od zadobivenih ozljeda, Miroslav je preminuo. Osim Miroslavu, ovaj film je posvećen i svim drugim djevojčicama i dječacima koji su bili žrtve nasilja.

Prije prikazivanja filma, prisutnima prigodnim riječima nazočnima su se obratili Valter Opašić i Mirijana Galant, koji su mladima uputili riječi osude svakog oblika nasilja i dali punu podršku svakom preventivnom obliku borbe protiv nasilja. Nakon toga, publika je odgledala video uradak Društva naša djeca iz Pazina ”Od Pazina do Pariza”, koji pozitivnim porukama o toleranciji i međusobnom slaganju vršnjaka progovara o prijateljstvu i poštovanju ostalih osoba, na način da se cijeni sebe, ali i sve ostale osobe. Projekcija filma završena je pljeskom i pozivom voditeljice da žive život bez nasilja.

regionalexpress.hr

© iPazin.net portal 2001. - 2024.