Žminj: IDS-ov načelnik Križman tajno zadužio općinu i stavio hipoteku na ‘staro samljišće’ i zadružni dom

2Vijećnici i bivši načelnici Žminja iz redova SDP-a, HDZ-a te nezavisnih Luciano Žufić, Dražen Galant, Ratko Jeromela i Aldo Bančić održali su danas izvanrednu zajedničku konferenciju za novinare u Čakavskoj kući zbog tajnog zaduživanja općine i davanja nekretnina pod hipoteku. IDS-ov načelnik Marko Križman, prema njihovim je riječima, protuzakonito zadužio općinu za 800 tisuća kuna, bez znanja i odluke vijećnika.

– Zgroženi nedavnom dojavom visokog izvora iz IDS-a, koji je želio ostati anoniman, sakupili smo se kako bi obavijestili javnost, kako općinsku tako i istarsku, o kriminalnim radnjama općinskog čelništva u Žminju.

Nakon obavijesti časnog i moralnog IDS-ovca, otišli smo provjeriti njegove navode i ostali smo osupnuti viđenim. Dana 4. 6. 2014. kad javne bilježnice u Pazinu dano je pod hipoteku općinsko zemljište, Žminjcima poznato kao „staro samljišće” i zgrada na trgu ispred crkve znana kao „zadruga ili zadružni dom”, kako bi se općina zadužila kod jedne komercijajalne banke za svotu od 800.000,00 Kn.

Nakon toga, za osam dana, imali smo sjednicu Općinskog vijeća na kojoj nismo bili obaviješteni o tome, a slijedom toga nismo mogli ni donijeti nikakvu odluku o davanju općinskih nekretnina pod hipoteku a za što smo jedino mi vijećnici ovlašteni. Smatramo da je time načelnik prekršio zakon, smatramo da se Općina vodi tajno i u svim ključnim odlukama zaobilazi vijeće, javnost a samim tim i žminjski puk.

Mi se pitamo zbog čega je podignut tako visoki iznos kredita kad po proračunu za 2014. godinu, a i po projekcijama proračuna za slijedeće četiri godine, nisu predviđene nikakve kapitalne investicije u ovoj Općini. Mišljenja smo da ovu Općinu vode nestručni, bezidejni ljudi i po viđenom, smatramo da su oni sami sebi svrha, odnosno postoje da bi najmanje 25 djelatnika podijelilo osobne dohotke, za što su, pretpostavljamo, podigli i taj kredit.

Ako znamo da je po izvješćima za 2013. godinu općina preko 300.000,00 Kn u dugu, ne znamo kako se financiraju ranorazne fešte i feštice, kako će finacijski pokriti predstojeću „Bartulju” i kako će, na kraju krajeva, iz tog minusa pokriti sve veće financijske dubioze u koje su nas doveli nesposobnošću, bezidejnošću, nezalaganjem i neznanjem.

Smatramo da se Općina Žminj iz jedne uzorne i priznate sredine u veoma kratko vrijeme, koliko ova vlast traje, pretvorila u Općinu „problem”.

Prilažemo prikaze ZK uložaka iz kojih su vidljive naše tvrdnje, navode u priopćenju općinski vijećnici SDP-a, HDZ-a i Nezavisne liste A.B.

ipress.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.