Žminj: Nestale biste Mate Balote i Drage Gervaisa

2U noći od petka na subotu nestale su brončane biste Mate Balote i Drage Garvaisa ispred Čakavska kuće. Nestanak je primijećen već ujutro, pa su se Žminjci pitali kome su smetale. Odmah je pala pretpostavka da je to učinila neka “vesela” noćna družina, koju bi zacijelo čuli stanari okolnih kuća.

Budući da nije ugažen ni oštećen park oko bisti, mnogi su uvjereni da je riječ o krađi radi prodaje bronce, od koje su izlivene. Da su mogući lopovi u samom središtu Žminja djelovali brzo i “profesionalno” vidi se po ostacima nosača bisti, koji pokazuju da su ih slomile snažne ruke.

– Budući da sam jutros u Čakavsku kuću ušla sa unutrašnjeg ulaza isprva nisam primijetila da nema bisti. Uskoro su me zvali okolni stanari, misleći da ih je netko uklonio. Brzo smo ustanovili da su otrgnite s postolja.

Na znam kako je netko imao hrabrosti ovako na brzinu ukloniti biste najpoznatijih istarskih pjesnika, koje su ovdje postavljene još 1974. godine, rekla nam Nada Galant, književnica i voditeljica žminjske knjižice, koja se nalazi u prizemlju Čakavske kuće.

Nada Galant je nestanak bisti prijavila policiji, koja je odmah poslala svoju dežurnu patrolu. U popodnevnim satima očekuje se dolazak policijskih kriminalista, koji će pokušati odgonetnuti kako su i gdje nestale biste, postavljene ispred sjedišta Čakavskog sabora, koji je u Žminju osnovan 1969. godine.

foto i tekst: glasistre.hr

1 komentar na “Žminj: Nestale biste Mate Balote i Drage Gervaisa”

  1. E-MAN napisao:

    sila uvatit bandite. policija, šta se čeka?

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.