Žminj nizom događanja proslavio Dan općine i 25. rođendan

– Žminj bilježi pozitivan prirodni prirast stanovništva, a tome svakako doprinose i uvjeti za život i rad pa mladi nemaju potrebe odlaziti iz Žminja. Problem je trenutno dječji vrtić za čiju smo gradnju aplicirali za sredstva EU fondova, a očekujemo i kako će Vlada imati razumijevanje i za naše potrebe, rekao je uz ostalo načelnk Žminja Željko Plavčić na dvodnevnom obilježavanju Dana Općine Žminj i 25. rođendana.

– No, problem vrtića rješavamo zahvaljujući prijateljstvu susjednih općina Svetvinčenat, Barban, Kanfanar i Sveti Petar u Šumi, Zbog potreba djece i mladih u planu je gradnja sportske dvorane, gradnja dva dječja parka i proširenje škole u Žminju a uređeno je jedno dječje igralište, naglasio je Plavčić.

Općinska priznanja, Plaketu za 2018., dobile su medicinska sestra Suzana Turčinović i Zdenka Jakus za njegovanje tradicije i običaja svog zavičaja.

Plavčić je naglasio i gospodarski razvoj Žminja. – Širi se industrijska zona, rješavaju se imovinsko pravni odnosi a u godinu dana u Žminju je započelo s radom 30 novih tvrtki, 60 ljudi je dobilo posao, a u usporedbi s 2016. godinom u 2017. ostvaren je 100 milijuna kuna veći prihod i 30 milijuna kuna više novostvorene vrijednosti. Izvoz bilježi porast od četiri milijuna kuna bruto, a posebno me veseli što je neto plaća povećana za oko 800 kuna.

Žminj očekuje građevinsku dozvolu za gradnju najvećeg reciklažnog dvorišta u Istri vrijednog tri milijuna kuna, a od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrena su sredstva u iznosi od 728 tisuća kuna za nabavu 1.200 kompleta kanti za razvrstavanje i prikupljanje komunalnog otpada, te za opremanje 50 zelenih otoka. Uz pomoć sredstva iz EU fondova planirana je gradnja kanalizacije naselja Pamići vrijedna 4,2 milijuna kuna i kanalizacijska mreža Lukovice vrijedna 1,4 milijuna kuna, kao i pročistač otpadnih voda Žminja.

U prethodnom razdoblju uređena je cesta Žminj-Balići duga 5,6 kilometara i vrijedna 4,6 milijuna kuna. Uz nju uređene su ceste Galanti-Zeci i Žagrići-Markoči, u planu je rekonstrukcija ceste Gradišće-Gržini-Cere, a s nadležnim ministarstvom i Hvatskim cestama radi se na projektu južne zaobilaznice Žminja i kružnog raskrižja u središtu Žminja na križanju ulice 9. rujna i Pazinske ceste.

Na području općine Žminj djeluju 203 privatna iznajmljivača. Uz njih sve više turista Žminj posjećuje zbog manifestacija kao što su festivali pince i istarske pašte, a od ove godine i festival craft piva. Tu je i Sabor čakavskog pjesništva te Bartulja, najpoznatija pučka fešta u Istri. Plavčić je obećao kako će Općina i nadalje poticati turizam koji će biti u funkciji plasmana lokalnih proizvoda.

Uz Dan općine Žminj upriličena je i izložba kaktusa “Bodljikavi dani u Žminju” koju je organizirala Zdenka Jakus a posjetitelji su mogli uživati i u prezentaciji starih zanata te u blizini sela Feštini tradicionalnoj ‘Cukijadi trih kunfini’ koja okuplja djecu iz dječjih vrtića Barban, Svetvinčenta i Žminja. (iPress)

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.