Žminjski šareni križanac svjetski prvak

zminjski_sareni_krizanac_2015Na netom završenom 63. Svjetskom ornitološkom prvenstvu održanom u Nizozemskoj uzgajivač ptica Josip Kresina, član Udruge za zaštitu i uzgoj ptica “Istra” iz Pule, postao je svjetski prvak i to s križancem kanarinca i češljugara.

Svjetsko ornitološko prvenstvo održavalo se od 17. do 25. siječnja u nizozemskom gradu Rosmalenu. Na njemu je nastupilo čak 23 tisuće izložbenih ptica iz 24 zemlje svijeta. Hrvatsku je predstavljalo 13 uzgajivača s 55 izloženih ptica i naša je zemlja u ukupnom plasmanu deveta, sa deset osvojenih medalja. Uzgajivač Josip Kresina iz Žminja član Udruge za zaštitu i uzgoj ptica Istra osvojio je na svjetskoj izložbi zlatnu i srebrnu medalju i tako postao svjetski prvak i vice prvak u kategoriji šarenih križanaca, s izloženim križancima iz kombinacije kanarinca i češljugara.

– U dugoj povijesti postojanja naše udruge ovo je prvi put da Istra ima svjetskog prvaka u uzgoju ptica, naveo nam je Ervino Jelenaca, predsjednik Udruge Istra, dok nam je Kresina jučer ushićeno naveo da je jako zadovoljan nagradom jer se uzgojem ptica bavi još od djetinjstva.

– Prve sam ptice uzgajao još u mladosti, no kako sam cijeli život radio kao vozač kamiona i zbog toga često na duže vrijeme izbivao od kuće, pomalo sam zanemario ozbiljan rad na uzgoju, no ljubav prema pticama nikada nisam izgubio. Nažalost, 2000. godine sam se teško razbolio i bio izmučen, ne samo fizički već i psihički. Tada sam se odlučio ponovo vratiti svojoj ljubavi – uzgoju ptica i to me doista izvuklo. Napokon sam prestao misliti na bolest i puno se bolje osjećao, veli nam Kresina dodajući da se tada učlanio i u Udrugu i započeo intenzivno baviti uzgojem. Do sada je, priča nam, četiri puta bio prvak Hrvatske, a svjetska nagrada kruna je njegovog predanog rada.

Pulska Udruga za zaštitu i uzgoj ptica “Istra” jedna je od najstarijih u Hrvatskoj, a uzgajanje ptica u Istri je duga tradicija, doznajemo od Jelenace koji nam navodi da je čak i istarski pjesnik Mate Balota u svojoj studenskoj sobi u Zagrebu uzgajao kanarince, posebno križance sa češljugarom. Njegujući tradiciju i ljubav prema pticama prioritetan zadatak članova je zaštita ptica u prirodi dok u uzgoju primjenjuju najnovija saznanja iz oblasti ornikulture s ciljem sudjelovanja na natjecanjima u Hrvatskoj i Europi.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.