Žminju se vraća epitet uspješne općine

2Svečanom sjednicom Općinskog vijeća u Čakavskoj kući obilježen je Dan općine Žminj. Načelnik Marko Križman najavio je prioritete započetog mandata. Prvi je proširenje dječjeg vrtića, zatim Osnovne škole Vladimira Gortana, a nastavit će se i gradnja sportske dvorane. Jedan od prioriteta je i proširenje knjižnice.

– Najveći napori općinske uprave usmjereni su prema gospodarstvu. Žminj je po položaju i prometnicama oduvijek središte Istre, pa ima sve uvjete za daljnji razvoj industrijske zone, u kojoj su u zadnja dva mjeseca izgrađene dvije nove hale s preko sto radnih mjesta. U Općini je registrirano preko sto trgovačkih društava, 80-ak obrtnika i nekoliko profesionalnih poljoprivrednika, naglasio je Križman.

Budući da je za općinu sva značajniji turizam, ove je godine ostvareno 40 tisuća noćenja, Križman je najavio i preustroj Turističke zajednice. Uz potpori turističkoj djelatnosti TZ će se aktivnije uključiti u organizaciju niza manifestacija, posebno Bartulje i Makarunijade, značajne za Žminj kao destinaciju.

Načelnik je najavio i rad na novom pročistaču otpadnih voda, kanalizaciji u Lukovici i kružnom toku na zapadnom ulazu u Žminj. Za stanovnike Žminjštine bit će značajne i skore izmjene prostornog plana.

U tu svrhu izrađena je strategija razvoja općine, u čemu su sudjelovali i građani. Strategija je podloga za povlačenjem sredstava iz strukturnih fondova Europske unije, a tome će pridonijeti i osnovana Lokalna akcijska grupa Rovinjštine.

Za osobite zasluge u gospodarstvu, Križman je uručio plaketu Općine Josipu Tomišiću, osnivaču rastuće tvrtke Beton Tomišić, koja je uspješna i konkurentna i u krizi, a nerijetko je sponzor brojnih društvenih akcija i manifestacija općine.

Svečanu sjednicu nastupom je otvorila i zatvorila klapa Volosko. Tradicionalno su zapjevale i Mladice iz OŠ Vladimira Gortana, koje vodi Anđela Damijanić.

glasistre.hr

© iPazin.net portal 2001. - 2024.