Značajan oporavak dionice HT-a nakon objave financijskih rezultata

tht-401.jpgNakon objave financijskih rezultata za 2007., cijena dionice T-HT-a do nešto poslije 13 sati porasla je za 5.3 posto, a ukupni promet na Zagrebačkoj burzi tom dionicom dosegnuo je gotovo 30 milijuna kuna.

Ono što će sasvim sigurno obradovati sve vlasnike ove dionice je isplata dividende. Naime, svi vlasnici dionica HT-a dobit će 1868 kuna dividende po paketu od 63 dionice.

“Ostvarili smo više od 8,8 milijarda kuna prihoda, neto dobit od 2,47 milijarda kuna, predložena dividenda iznosi 29,56 kuna po dionici i svi dioničari će je primiti već 19. svibnja”, rekao je jutros na novinarskoj konferenciji glavni izvršni direktor i predsjednik Uprave Ivica Mudrinić.

Konsolidirana neto dobit Hrvatskih telekomunikacija (HT-a) u prošloj je godini u odnosu na godinu prije porasla za 11,6 posto, na 2,47 milijarda kuna.

Svi na tržištu iščekivali su ovo poslovno izvješće T-HT-a koje se danas izvrsno odrazilo na cijenu dionice. Budući da je riječ o jednoj od najlikvidnijih i po tržišnoj kapitalizaciji najvećih kompanija na domaćoj burzi, T-HT-ovo financijsko izvješće moglo bi pozitivno utjecati na cjelokupno raspoloženje investitora.

Vidno zadovoljni Mudrinić istaknuo je uspjehe u poslovanju s korisnicima ADSL-a, odnosno povećanje od 59,9 posto te penetraciju koja je dosegla 22 posto kućanstava.

U 2008. očekuje se pad prihoda u fiksnoj telefoniji, ali i rast mobilnih usluga i interneta. Također, trebao bi se postići cilj od 450.000 korisnika ADSL-a te rast broja IP TV korisnika. Ipak, kao najveći izazov pred T-HT-om i dalje stoje neriješena pitanja s Gradom Zagrebom u vezi s rješavanjem spora oko DTK mreže.

Mudrinić je također istaknuo da je do povećanja došlo zahvaljujući prihodima od ulaganja koja se vode po metodi udjela u vezi s ulaganjima u HT Mostar u iznosu od 256 milijuna kuna. Veća neto dobit rezultat je i povećanja neto financijskih prihoda koji su porasli za 45,1 posto ponajprije kao rezultat većih prosječnih stanja novčanih ekvivalenata.

Kada je riječ o cijenama roaminga u mobilnoj telefoniji, Mudrinić ističe da će pozorno pratiti razvoj na tržištu. Po njegovu mišljenju, tržište će odraditi svoje i po pitanju glasovnog, SMS i data roaminga, ali će HT nastaviti poštovati odluke Europske komisije.

Ivana Šoljan, članica Uprave i izvršna direktorica T-Coma, također je procijenila da će doći do smanjivanja cijena, poglavito jer to tržište zahtijeva, a najavljuje i ponudu triple playa, koji je trenutačno zaustavio HAT zabranivši privremeno tu uslugu.

Na dan 31. prosinca 2007. HT Grupa imala je 6724 zaposlenika, odnosno 774 manje nego krajem prethodne godine. Uz rast usluga na hrvatskom tržištu za 2008. godinu, čelnici kompanije najavili su i mogućnost regionalne suradnje kroz nove akvizicije.

Večernji.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.