ZSE tone sve dublje

BurzaNajcrnji dan na Zagrebačkoj burzi u posljednjih nekoliko godina. Od početka trgovanja počeo je pad dionica nalik na rušenje bez zadrške. Samo dvije dionice – HT i Ina, iako i one u minusu – uspjele su držati burzovni indeks Crobex na minus 5,22 posto, iako je u tijeku dana Crobex zaronio i do 6,67 posto.

Dobar promet
Razina od 3.793 bodova najniža je u zadnjih godinu dana, a nije dosegnuta ni u kontinuiranom padu burze početkom siječnja i tijekom veljače. Pad burze znatno je veći nego što to pokazuje Crobex jer su više od 10 posto padale uglavnom sve značajne dionice koje nisu uključene u Crobex.

Drastičan pad zahvatio je Ledo sa 15 posto, Belje 11, Atlantsku plovidbu 12, Dalekovod 12, IGH 13, Ingru 8.11, Jadroplov 10,11, Jamnicu 19,81, Konzum 11,10, Končar 10,96, Luku Ploče 11, Lošinjsku 10,65 posto i tako redom. Malo je dionica koje jučer nisu zabilježile dvoznamenkaste minuse.

Drastičan pad tržišta pratio je relativno dobar promet, veći od 120 milijuna kuna, no analitičari kažu da je trebao biti i veći s obzirom na prilike koje su se otvarale slobodnim padom pojedinih dionica. Upravo je to razlog za zabrinutost jer tržište očito nije dovoljno likvidno da reagira u ovakvim situacijama.

Što se jučer događalo i zašto je osvanuo crni ponedjeljak? Zagrebačka burza ranjiva je već mjesecima uz stalne uspone i padove, a jučer su se na nju srušile negativne vijesti sa zapadnih tržišta. Razarajuće su djelovale vijesti s europskih burzi, čiji su indeksi tonuli od tri do pet posto, pa je Crobex pratio taj trend.

Vijest da se u Americi događa senzacionalno preuzimanje banke Bear Stearns, koju je za dva dolara preuzeo JP Morgan, potopila je europske indekse, a Crobex je oko 15 sati dosegnuo najnižu razinu tijekom dana – minus 6,67 posto.

Upućeni u trgovanje kažu da su se tijekom dana, nakon početnog negativnog trenda, uključili panični rasprodavači dionica, pogotovo mali, ali i fondovi su jučer kupovali i prodavali dionice. Velik pad prouzročio je probleme dioničarima s margin kreditima, tako da se bezglavo prodavalo. Kupnja je, pak, na trenutke zastajala unatoč niskim cijenama jer se nije mogla procijeniti dubina pada.

Podcijenjene dionice
Ovakav dan teško da će se ponoviti u ovakvom izdanju jer su sada cijene pojedinih dionica znatno podcijenjene. Atlantska je, primjerice, izgubila na vrijednosti oko 50 posto za nekoliko mjeseci, Konzum 40, Dalekovod 40 i Ledo više od 50 posto, Ingra gotovo 50osto… Rasle su rijetke dionice, poput Ericssona zbog navodno izgledne dividende.

Večernji.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.