Županija nudi pomoć u povlačenju europskog novca

2Jučerašnjim raspisivanjem prvog natječaja Programa ruralnog razvoja za potpore ulaganjima u poljoprivredna gospodarstva te u preradu, marketing i razvoj poljoprivrednih proizvoda, napokon su našim poljoprivrednicima otvorena vrata strukturnih europskih fondova. Ovim se natječajem u sklopu tzv. podmjere 4.1. financiraju ulaganja u poljoprivredna gospodarstva, a u sklopu podmjere 4.2. financiraju se ulaganja u preradu, marketing i razvoj poljoprivrednih proizvoda.

Pomoć AZRRI-a

Kako saznajemo (Glas Istre) u županijskom Odjelu za poljoprivredu, istarskim poljoprivrednicima koji će se sa svojim projektima htjeti javiti na ovaj natječaj ponovno će, kao što je to bio slučaj kod natječaje ranijih godina provođene u sklopu SAPARD i IPARD programa, pomoć u izradi natječajne aplikacije ponuditi Agencija za ruralni razvoj Istre, kojoj se javiti mogu kandidati koji za svoj projekt imaju izdanu građevinsku dozvolu. Naravno, kao i kod SAPARD-a i IPARD-a, kandidati mogu svu dokumentaciju izraditi i sami, ili pak potražiti pomoć profesionalnih agencija. Prijava na natječaj slobodan je izbor bilo kog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, poljoprivrednog obrta ili poduzeća, kao i sadržaj njihove aplikacije odnosno vrsta gospodarskog poljoprivrednog ili preradbenog objekta za koji će tražiti europska sredstva.

Istarska županija javno je ponudila, prenio nam je pročelnik za poljoprivredu Milan Antolović, i pomoć županijskog Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma u kreditnom pokrivanju obaveznog vlastitog udjela tražiteljima europskih fondovskih sredstava. Sa županijske razine faktički dolazi još jedna vrsta posredne pomoći poljoprivrednicima koji će se javiti na natječaj, naime kroz mogućnost njihova uklapanja u dugoročne regionalne poljoprivredne razvojne planove. Među njima je na prvom mjestu revitalizacija stočarstva u Istri, posebno revitalizacija uzgoja i gospodarskog korištenja autohtonih pasmina: istarskog goveda, istarske ovce, istarske koze i istarskog magarca. Uz to želi se potaknuti i uzgoj svinja za proizvodnju pršuta i drugih autohtonih suhomesnatih proizvoda.

Ponovit će natječaj

Istarska županija, kroz AZRRI ili kroz interesne asocijacije proizvođača čiji rad podupire (klastere i zadruge), namjerava i sama kandidirati europskim fondovima projekte izgradnje županijske mljekare i sirane u Pazinu, klaonice s preradom u Tinjanu, te pogona za preradu meda u Cerovlju, ali vjerojatno tek sljedeće godine. U ovim projektima, koji se još razrađuju, planira se i značajno proširenje uzgojne mreže, odnosno, da bi ti projekti imali šanse zaživjeti, potrebno će biti znatno povećati broj uzgojnih, mliječnih i tovnih farmi na OPG-ima.

Stoga je zgodno ukazati da se kandidatima, koji žele “povući” europski novac za razvoj svog poljoprivrednog gospodarstva ali još nisu načistu za koju točno djelatnost, natjecanje za financiranje novih kapaciteta za uzgoj autohtonih istarskih pasmina ili svinja može itekako isplatiti kad za godinu-dvije krenu i ti veliki županijski projekti vezani uz mlijeko i meso.

Ministar Jakovina obznanjujući raspisivanje natječaja najavio je da će se do kraja godine natječaj ponoviti još barem dva puta, pa će vremena za donošenje konačnih odluka biti dovoljno; no treba biti svjestan da je za poljoprivrednike koji žele investirati ovim natječajem nastupio trenutak koji se dugo čekao i o kome se govorilo proteklih desetak godina.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.