Županijska skupština prihvatila Povelju o nenasilju

JakovčićVijećnici Skupštine Istarske županije sinoć su na sjednici održanoj u Pazinu, prihvatili Povelju o nenasilju kojom županijska skupština osuđuje nasilje u svim pojavnim oblicima.

Kako se navodi u obrazloženju ove odluke čija je inicijativa došla iz Kluba vijećnika IDS-HNS, ovom Poveljom Skupština Istarske županije primiče jednakost građana kao najvišu vrednotu ustavnog poretka Republike Hrvatske te osuđuje svako nasilje kao integralni dio diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog stanja odnosno društvenog položaja. Ujedno osuđuje svako takvo ugrožavanje i vrijeđanja ljudskih prava i temeljnih sloboda utvrđenih Ustavom Republike Hrvatske.

Istarski župan Ivan Jakovčić odgovarajući na pitanja vijećnika na aktualnom satu ustvrdio je kako je “Istra friendly regija” premda, po njegovoj ocijeni, ima onih koji se ponašaju protuistarski, poput tvornice Rockwool u Pićnu koja, kako je rekao “ne radi u interesu građana Istre i objektivno šteti okolišu”.

Na aktualnom je satu IDS-ov vijećnik Marin Grgeta ocijenio kako je Zakon o turističkom zemljištu nesretan zakon te je upozorio da je prošao rok za izradbu provedbenih propisa. Stoga je upitao župana jesu li jedinice lokalne samouprave uključene u izradbu tih propisa.

Župan Jakovčić na to mu je odgovorio kako je pitanje hoće li se taj zakon uopće provoditi.

“Već sada imamo neke najave da će biti izmjena i dopuna Zakona. Kaos se nastavlja, lobiji rade, a mi ćemo raditi u interesu građana” kazao je Jakovčić. Preporučio je lokalnim vlastima da što prije upišu vlasništvo nad turističkim zemljištem, te da se pokušaju dogovoriti s privatnim sektorom o uvjetima pod kojima će se zemljište koristiti.

barkun.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.