Županijski Crveni križ: Kap života i na filmu

Ante Valčić ponovno je izabran za predsjednika Društva Crvenog križa Istarske županije na godišnjoj skupštini održanoj u Pazinu, za dopredsjednike izabrani su Vesna Tolušić i Igor Laković, a uz njih za, članove županijskog Odbora izabrani su još i Damir Kovačević, Sandra Stipanov, Nataša Putinja i Mario Božac.

Novi nadzorni odbor čine Barbara Škopac Belušić, Eda Vlahov i Zlata Zidarić, a predsjednik Ante Valčić i dalje će zastupati istarski Crveni križ u skupštini Hrvatskog Crvenog križa.

Ravnateljica županijskog Crvenog križa Elza Damijanić provela je sudionike skupštine kroz izvještaj o radu u prošloj godini uz projekciju slika. Rad s volonterima i aktivnosti organizacija Mladeži Crvenog križa, edukacija iz prve pomoći, dobrovoljno darivanje krvi, osposobljavanje spasitelja na vodi, osposobljavanje za djelovanje u katastrofama i socijalni programi neke su od aktivnosti ove humanitarne organizacije u prošloj godini.

Dobrovoljno davanje krvi jedna je od najvidljivijih aktivnosti Crvenog križa u kojoj posljednjih godina nažalost ima sve više problema, ponajviše zbog nesklada između nikad zamrlog interesa darivatelja, i potrebama zdravstva za krvlju koje su, uslijed restrikcija u zdravstvu, manje nego prije, pa se darivatelji moraju odbijati i broj akcija smanjivati.

Svijest o potrebi i korisnosti dobrovoljnog davanja krvi međutim ne smije splašnjavati, pa je na ovoj skupštini članovima premijerno prikazan dirljiv, ali i faktografski vrlo pregledan dokumentarni film “Kap života”. Ovaj je film nastao u zajedničkoj produkciji Društva Crvenog križa Istarske županije, djelatnosti za transfuziologiju pulske Opće bolnice i Studija Level 52 iz Labina, a u njemu se o dobrovoljnom davanju krvi slikom i riječju govori s aspekta i darivatelja.

foto i tekst: glasistre.hr

6 komentara na “Županijski Crveni križ: Kap života i na filmu”

 1. ....... napisao:

  Da li može tko prezentirati socijalni program ?

 2. ajfhjujkd napisao:

  Da ste imalo informirani i pozitivno raspoloženi znali biste da je riječ o programu koji se punim imenom zove Dnevni boravak za starije osobe i pomoć u kući http://www.pazin.hr/index.php?id=0,1300,0,0,1,0
  Dakle, drugi dio programa namijenjen je baš za ove koje ste spomenuli.

 3. ...... napisao:

  Pomoć u kući, gdje, kada, tko ,kome, o kome o čemu? Da li ta starija osoba mora prattiti događanja putem interneta ili je netko zadužen? Molim odgovor. Hvala!

  1. ...... napisao:

   Program pomoći i njege u kući predstavlja upravo to što proizlazi iz naziva. Program financira Ministarstvo obitelji i međugeneracijske solidarnosti, Istarska županija, grad Pazin te dio općine sa područja pazinštine i općina Žminj. Program obuhvaća pomoć i svojevrsnu njegu starijih osoba, u pravilu lošijeg imovinskog stanja koje to žele. Program je za korisnike besplatan, a provodi se na pazinštini od 2009. godine. Prosječno je u programu 125 korisnika koje prema planu i potrebi, ali redovito obilaze domaćice “geronto domaćice” čija je zadaća pomoći tim osobama u kućanskim poslovima, provedbi osobne higijene, ako to treba, nabavki i dostavi namirnica, dostavi ljekova, recepata i dr. UI programu su i dva kućna majstora koja korisnicima pomažu u pripremi drva za ogrijev, ličenju prostorija, sitnim popravcima. U programu je i medicinska sestra koja posjećuje korisnike, mjeri im krvni tlak, šećer po potrebi, vodi računa da li uzimaju lijekova i slično. Domaćice i majstori za svoj rad primaju naknadu i sve su redom osobe sa iskustvom oko tih poslova, a spadaju u kategoriju teško zaposliv osoba.

   Dnevni boravak je drugi dio programa koji obuhvaća aktivan i organiziran boravak starijih osoba u zajedničkim prostorima. Druženje, korisno i kreativno trošenje umirovljeničkih dana. Dok su djeca na poslu njihovi stariji roditelji nisu prepušteni sami sebi, druže se, na sigurnom su i u organiziranom programu. Prema mojim saznanjima u dnevnom boravku ima stalno oko 45 korisnika, a vrlo često i puno više.

   Koristi ova dva programa su višestruke i neupitne. Korisnici redom imaju same pohvale kako za program tako i za osobe koje u njemu sudjeluju.

   Milion ili nešto više kuna koji se troši ukupno na taj program godišnje ( oko 30 posto plaća grad i općine)uključuje troškove goriva i održavanja vozila, naknade za domaćice, majstore, med sestru, potrošni materijal i dr. je zaista minimalan novac za rezultat koji daje.

   Inače program se kod nas vodi pod Gradskim društvo crvenog križa kao posebna cijelina.

   1. ______ napisao:

    konacno odgovor koji ce zacepiti usta zlobnim komentarima od prije.

 4. šatro anonimus napisao:

  Doduše, ne znam zašto bi se trebalo ovako opširno odgovarati anonimnim pitateljima, i odakle takvim anonimusima uopće obraz da traže polaganje računa o bilo čemu.

Komentiranje je onemogućeno.

© iPazin.net portal 2001. - 2024.