Županu bruto 25.545kn

jakovcic2-niketic.jpgPAZIN – Sve ostaje po starom što se tiče plaće istarskog župana, njegovih zamjenika, ali i zaposlenih u županijskoj upravi i nakon uskladivanja s novim Zakonom o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Takav je prijedlog kroz odluku o mjerilima za odredivanje plaće župana, zamjenika župana te službenika i namještenika u upravnim tijelima Istarske županije poslan na odlučivanje županijskim vijećnicima za skupštinu 2. kolovoza.

Zakonom usvojenim u veljači ove godine propisani su maksimalni iznosi plaća dužnosnika pa se tako limit za bruto plaću župana dobiva umnoškom koeficijenta 6,42 s osnovicom za plaće državnih dužnosnika koja je sada 4.630,14 kuna te iznosi 29.725 kuna bruto. Za zamjenike župana koji tu dužnost obavljaju profesionalno, kao u istarskom slučaju, koeficijenti mogu biti najviše do 85 posto županovog koeficijenta. Plaća dužnosnika se uvećava za 0,5 posto za svaku navršenu godinu radnog staža do ukupno najviše 20 posto. Po prijedlogu župana Ivana Jakovčića, njegov koeficijent ostaje 6,5, a onaj za njegove zamjenike je i dalje 5,5. Ne mijenja se niti dosadašnja osnovica od 3.930 kuna, koja je ujedno i osnovica za izračun plaće službenika i namještenika. Ako županijski vijećnici usvoje predloženu odluku, plaća župana ostat će 25.545 kuna bruto iako bi po zakonu svaki mjesec mogao dobivati dodatnih 4.200 kuna bruto.

Kod službenika i namještenika koeficijenti složenosti poslova su od 4,00 za glavne rukovoditelje, kao što su pročelnici županijskih odjela, do 1,0 za namještenike poput spremačice, te su uskladeni s uredbom o klasifikaciji radnih mjesta u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i sa zakonom. I za njihovu plaću je osnovica 3.930 kuna, kako je utvrdeno kolektivnim ugovorom. Osnovica se nije mijenjala od kolovoza 2008. kada je uvećana za deset posto zbog zaostajanja plaća u Istri u odnosu na druge županije. Po odredbama kolektivnog ugovora osnovica za obračun plaće zaposlenika ne može biti manja od 40 posto mjesečne bruto plaće po zaposlenom u Istarskoj županiji što se utvrduje po podacima pulske podružnice Fine, odnosno – u slučaju da ih ona prestane objavljivati – podacima tijela državne uprave u Županiji nadležnog za statistiku.

Trenutno su u toku pregovori o izmjenama i dopunama kolektivnog ugovora. Službenici i namještenici takoder dobivaju i po 0,5 posto za svaku navršenu godinu radnog staža. Zakonom je takoder masa sredstava za plaće ograničena na maksimalno 20 posto prihoda poslovanja ostvarenih u prethodnoj godini. Po procjeni koju su napravili u županijskim službama masa plaća će se uklopiti u taj limit. One općine, gradovi i županije koji su u prethodnoj godini dobili pomoć Ministarstva financija trebaju za 20 posto smanjiti plaće dužnosnika, ali toga u Istri neće biti jer ovdje nije stigla niti jedna kuna po toj osnovi.

Selvina Benić / Glas Istre

1 komentar na “Županu bruto 25.545kn”

  1. pazinjannn napisao:

    Jednom je na onim njegovim dvojezičnim predizbornim plakatima netko napisao: “Naš lopov / Nostro ladro”.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.